Kedvelj minket a Facebookon!

MIÉRT BESZÉLT SISI CSUKOTT SZÁJJAL ÉS HALKAN?

Romy Schneider nagymamája pletykálni kezd

 

Közismert tény, hogy Sisinek leánykorától kezdve problémái voltak a fogaival, és ezen még a legjobb fogorvosok sem tudtak jelentősen változtatni. Az egyébként is visszahúzódó, félénk Erzsébet úgy igyekezett elrejteni eme egyetlen szépséghibáját, hogy beszéd közben igyekezett csupán a legszükségesebb mértékben kinyitni az ajkait, így alig lehetett hallani azt, amit mondott. Szinte suttogott, vagy később, ha csak tehette, a legyezőjét emelte beszéd közben a szája elé. Gyakran félrehallották és -értették halk szavait, így a későbbiekben igyekezett felhagyni a beszélgetési kísérleteivel. Ezért terjedt el az a téves feltételezésen alapuló állítás, hogy a császárné nagyon szép, de butuska.

 

A császárnéról évtizedekkel ezelőtt elterjedt egy olyan pletyka, miszerint műfogsora volt. Sajnos egyes cikkek még ma is erre a téves feltételezésre alapozottak. Sisi fogorvosi kezeléseivel kapcsolatban részletes feljegyzések maradtak ránk, beleértve az aktuális alkalmakról kiállított számlákat. Pontosan dokumentáltak Erzsébet legkisebb fogászati kezelései is. Tudjuk, hogy ahogyan idősödött, néhány fogát be kellett tömni vagy korona került rájuk, azonban semmiképpen nem volt szükség a fogsor pótlására.

Még a legkisebb egészségi problémáit is dokumentálták, többek között a terhessége alatt keletkezett csíkokat, amelyeket a has növekedése okozott; így ennek tükrében is teljesen kizárt az, hogy a pletykának valóságalapja volt.

Horovitz Lipót magyar festő, 1899 (posztumusz portré/posthumous portrait)

Ezt a bécsi Sisi Múzeum kiállítása is alátámasztja. A tárlat anyagát képezi az a fogászati készlet is, amelyet csak Erzsébet fogainak ápolására használtak. Megtudhatjuk, hogy a szépségére és a higiéniára oly sokat adó császárné fogorvosát gyakran látogatta, olykor bejelentés nélkül is betoppant. A rossz fogairól alkotott elképzelésekről alapos kutatások bebizonyították, hogy csupán a fantázia szüleményei. A kiállítás anyagáról kiadott könyv (Katrin Unterreiner: Sisi - Myth and Truth) feltárja előttünk, hogy ironikus módon a Sissi-filmek főhősét alakító Romy Schneider apai nagymamája, Rosa Albach-Retty (aki szintén színésznő volt) kezdte el terjeszteni azt a pletykát, miszerint az idősödő Erzsébetnek műfogsora volt. Állítása szerint látta a császárnét, amint egy fogadóban kiveszi a műfogsorát, amikor azt hiszi, hogy senki nem figyel rá, és megtisztítja azt. Ha a Kedves Olvasó csak egy kicsit is ismeri Erzsébet személyiségét, tudhatja, hogy a szépségére oly hiú császárné, aki harminc éves kora fölött lefényképezni sem hagyta magát, soha nem tett volna ilyet.

 

Képek: Rosa Albach-Retty (1, 2); Romy Schneider képe (felfedezhetjük közöttük a hasonlóságot) - Bécsi Bútormúzeum - Sissi-film kiállítás:  © BMobV und SKB./Lois Lammerhuber 

A kutatások (és a boncolási jegyzőkönyv) szerint a császárnénak jók voltak a fogai. A tömésekről nem szól a jelentés, de azt tudjuk, hogy a szépséghibájuk az ismert sárga elszíneződés volt, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy Sisi időnként dohányzott (részben anyósa bosszantására), illetve annak, hogy egyik betegsége során higannyal kezelték.

A legfrissebb, Erzsébet királyné életével kapcsolatos írásokról itt értesülhetsz: Facebook – ERZSÉBET KIRÁLYNÉ

Ajánlott cikk: ROMY SCHNEIDER, A SZÍVEK CSÁSZÁRNÉJA

Felhasznált szakirodalom: Katrin Unterreiner: Sisi - Myth and Truth Olivia Lichtscheidl - Michael Wohlfart: Elisabeth - Empress and Queen. Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges. GmbH.,Vienna, Austria
Brigitte Hamann: Erzsébet királyné. Európa Könyvkiadó, 2012
Bécsi Bútormúzeum: Hofmobiliendepot
Erzsébet királyné: 1. (1899) Leopold Stefan Horowitz - lengyel festő; 2. Kunsthistorisches Museum, Vienna