Kedvelj minket a Facebookon!

KARÁCSONYI TERVEZGETŐ

avagy ünnepek stresszmentesen

 

Úgy gondolod, egy ilyen szép, verőfényes októberi napon korai még a karácsonyt tervezgetni? Nem, nem így van.

Tudod, hogy alig több, mint két hónap van hátra addig? Vagyis 65 nap múlva már a terített asztalnál ülünk, bizony! Az üzletekben perceken belül megszólal a Jingle bells, és masni kerül mindenre. :)

Mit tehetünk azért most, hogy igazi, örömteli várakozásban legyen részünk, kimaradva az őrült rohanásból, tolongásból, stresszből?

Elárulom: Tervezzünk!

 

 

Ajándékok

 

Gondold végig:

Hogyan és kiknek ajándékoztok? Tárgyakat vagy élményeket adtok egymásnak? Örömteli az ajándékozás, vagy terhes feladat? Miért az? Lehet, hogy itt az idő változtatni egyet-mást?

 

Először is írj egy listát:

Kiknek készülsz ajándékkal, vannak-e már ötleteid, mennyit szánsz rá?

Már ez a rendszerezés sokat segít, így jobban szem előtt lesz ez a téma, és az ajándékozottak személye.

 

Járj nyitott szemmel:

Ha jártodban-keltedben meglátsz egy szép, minőségi darabot, amelyről eszedbe jut valaki, nyugodtan megveheted már most, megnyugtató érzés lesz, hogy gyarapodnak az ajándékok.

Használd ki, hogy van még idő, van még választék, és nincs akkora tömeg, mint az utolsó napokban.

 

Használd az internetet:

Sok mindent megrendelhetsz, de ne feledd, mindennek meg is kell érkeznie! Ha most kezded, egy kellemes program lesz, forró tea, kockás pléd, kényelmes válogatás és időben megérkező csomagok.

A neten nem csak tárgyakat, de élményeket is találsz:

Színház, koncert, film, kiállítás, wellness, fürdő, masszázs, kreatív workshop, extrém sportélmény, profi fotózás… a sor sokáig folytatható.

Jó tanács: ne azt válaszd, amit te élnél át szívesen, a fókusz a megajándékozotton legyen! :)

 

Légy kreatív:

Ugye, tudod, hogy magad is készíthetsz ajándékokat? Még sosem merted? Ha idén ezt is szívesen kipróbálnád, öt szuper ötletem is van hozzá!

 

Csomagolás:

Ahogy szaporodnak az ajándékok, ideje a csomagolásra is gondolni, mert utolsó hétre már csak a műanyag zacskók maradnak nejlon gyorsmasnival :) Itt igazán érvényesülhet a kreativitásod és a stílusod!

Lehet natúr vagy barokkosan dús is, de ha a hulladékmentességgel szemezel, akkor sem kell lemondanod róla: lehet egyszerű, újrahasznos papírból vagy akár textilből is. Az ajándékzacskók, szalagok többször felhasználhatók, a színes papírokból jövőre kézműveskedhetsz a gyerekekkel.

 

 

Menü

 

Gondold végig:

Hogyan és hol ünnepeltek? Hányan lesztek? Mikor és mit kell sütni-főzni? Megvannak a hagyományos ünnepi fogások, vagy szeretsz mindig valami újdonságot kipróbálni?

 

Egy lista itt is sokat segít:

– Írd fel a karácsonyi napok mellé, mikor hol lesztek, ki mit hoz, te mit viszel máshová.

Amikor te leszel a házigazda, tervezd meg a teljes menüt, süteményekkel, italokkal együtt.

Ha valami újat szeretnél, tarts belőle előtte (több) főpróbát, ne akkor készítsd először :)

– A menü mellé írj mindjárt bevásárló listát is, ebből a tartós élelmiszerek már most beszerezhetők, így az ünnep előtti napokra csak a friss dolgok maradnak.

– A bevásárló listánál írd oda azt is, ki az adott dolog felelőse, ebben a munkában sokat segíthetnek a családtagok is.

 

 

Dekorációk

 

Most, hogy az őszi dekorációnk már megvan, van időnk megtervezni a következő időszakot :)

 

Ha szívesen használsz természetes anyagokat az adventi, karácsonyi lakásdíszítéshez, máris elkezdheted beszerezni őket!

Tele az ősz szép termésekkel, ezeket meg is veheted, de egy kellemes hétvégi sétáról is mesés gyűjteménnyel térhetsz haza.

 

Miket találhatsz?

Tobozok, bogyók, száraz termések, mogyoró, dió, makk, száraz faágak, rönkök, fakéreg, uszadékfa, nagyobb kavicsok, üres csigaházak, kövirózsa, stb.

 

Inspirálódj!

Nézegess képeket, magazinokat, szép kirakatokat, tervezd meg az ünnepi dekoráció stílusát, színeit. Maradt-e ehhez tavalyról használható dolog, mit kell pótolni, beszerezni?

Igen, jól sejted, egy lista ehhez is jól jön :)

 

Ha lesz adventi naptárotok, döntsd el, veszed vagy készíted, milyen lesz és mi kerül bele. Pici ajándékokat, kis édességeket, apróbb játékokat már most vehetsz, advent idején szinte üresek még a csokipolcok is! Nagyobbaknak kerülhet bele 1-1 vers vagy idézet is, ezeket is ideje összegyűjteni.

 

 

Rend és tisztaság

 

Tiszta és rendezett térben mindenki nyugodtabban és szívesebben ünnepel, pihen.

 

Ha október-november során van időnk egy kiadós őszi nagytakarításra, az prímán kitart karácsonykor is! Így az ünnepek előtt elég egy rendrakás, portörlés-porszívózás-felmosás, amibe bevonhatóak a családtagok is. Az őszi nagytakarításról, hozzá használható természetes szerekről a későbbiekben itt olvashatsz :)

 

Ha vannak saját bevált ötleteid az ünnepi készülődésre, örömmel olvasnék róluk!

Ha szívesen néznél több fotót, vagy bepillantanál a receptkészítés kulisszatitkaiba,

látogasd meg és kedveld a Finom&nőies Facebook oldalát!