Kedvelj minket a Facebookon!

JÓ LENNE ELLAZULNI - DE HOGYAN?

 

 

„Lazítani, próbálj meg lazítani, nem győzlek tanítani, hogyan csináld! Kell egy kis áramszünet időnként mindenkinek, és aztán megint mehet minden tovább!”

Ezek a sorok bizonyára ismerősek az idősebbeknek, még Hofi Géza énekelte valamikor. Milyen nagy igazságot énekelt meg, sokszor a fejemben vannak ezek a gondolatok.

Mit is jelent a relaxáció szó? A relaxáció szó jelentése: eredeti állapot visszaállítása, ernyedés, lazulás, feszültség csökkenése, az izmok ellazítása lelki úton. A relaxáció, az ernyedés, a lazulás, testünkre és lelkünkre egyaránt nagyon jó hatással van!

Kép forrása: pixabay.com

Hányszor érezzük azt, hogy tele vagyunk feszültséggel, melytől szeretnénk megszabadulni? Ezt minden ember ösztönösen érzi, de sokszor nem tudja, mit tegyen. A feszültség kialakulásának néhány lehetséges oka:

- egy problémával kerültünk szembe, melyet meg kell oldanunk, és még keressük a megoldást

- konfliktusba keveredtünk, vagyis nézeteltérés van köztem és mások között, s ilyenkor felerősödhetnek negatív érzelmeink, mint például harag, neheztelés, megbántottság, csalódottság

- hirtelen tragédia ér minket, elveszítünk egy szeretett hozzátartozónkat, háziállatunkat, ingóságunkat, stb.

- megváltozik az élethelyzetünk, például munkahelyünk, családi állapotunk, stb.

- meg kell felelnünk egy feladatnak, kihívásnak

- és még számtalan más ok, ami kibillent minket kiegyensúlyozott lelkiállapotunkból

Életünk egy állandó pulzálás, vagyis változás. Soha semmi nem marad ugyanúgy és ugyanaz!

Ezt Bob Dylan is megénekelte: „Soha nem lépsz kétszer ugyanabba a folyóba.” A változás pedig mindig feszültséggel jár. Ha akarjuk, ha nem. Ez egy fizikális folyamat. Ugyanis minden változás kibillent az addig kialakított és megszokott komfortzónánkból (komfortzóna = megszokott, ismert dolgok összessége), kiegyensúlyozott helyzetünkből. A kérdés az, hogy ki milyen gyorsan tud alkalmazkodni a kialakult új helyzetekhez, milyen gyorsan tudja megoldani a felmerülő problémákat, milyen gyorsan tud túllépni a veszteségeken, milyen gyorsan tudja elengedni negatív érzelmeit, milyen gyorsan tudja visszaállítani magában ezt az elveszett egyensúlyt?

Kép forrása: pixabay.com

Visszaállítani az egyensúlyt! Minden nap szükségünk van erre, mivel egyensúlyban lenni, ez természetes állapotunk!

Vagyis ne idegeskedjünk, ne stresszeljük magunkat! Ebben segít minden, ami által képesek vagyunk ellazulni, ami által képesek vagyunk ebbe a relaxált állapotba kerülni. Agyunk is pulzál, csakúgy, mint szívünk, s ezt ugyanúgy mérni tudják. A kutatások bebizonyították, hogy ebben az ellazult állapotban lelassul az agyműködésünk, az ún. alfa állapotba, amely kb. 10 Hz körüli frekvenciát jelent. Ebben az állapotban nyugodtak vagyunk, és agyunk is sokkal hatékonyabban működik, problémamegoldó és tanulási képességünk is jóval hatékonyabb. Aki végzett agykontroll tanfolyamot, az pontosan tudja ezt. Nem véletlenül tanítanak már nyelveket is ebben az állapotban. Fel kell tudnunk dolgozni a folyamatosan keletkező feszültséget! Ennek sosem lesz vége. Az élet már csak ilyen! Mindig jönnek új kihívások, amelyeknek meg kell felelnünk, mindig lesznek új megoldandó feladatok. De ha megfigyeljük magunkat és rájövünk, hogy mi az, ami  segít nekünk ennek a feszültségnek a feloldásában, akkor már jó úton járunk.

A relaxáció állapotát könnyű elérni, ha előtte jól megdolgoztatjuk magunkat fizikailag.

A fizikai aktivitás után automatikus a relaxált állapot. Tehát bármi jó, ami fizikai aktivitással jár! Néhány ötlet: sportolás, tánc, jóga, kertészkedés, kutyasétáltatás, kirándulás, stb.

A fizikai aktivitás nélkül is elérhetjük ezt a relaxált állapotot, ez néhány esetben nagyobb koncentrációt igényel.

Néhány ötlet: meditáció, önszuggesztió – például mondogatom magamnak, hogy „Nyugodt vagyok!”, izmaink tudatos ellazítása, játszó gyerekek vagy állatok nézése, kint lenni a természetben, megcsodálni a természet szépségeit, pl. egy naplementét vagy egy szép virágot, heverészni csak úgy a fűben, stb.

Kép forrása: pixabay.com

Minden nap lazítsunk időnként! Tegyük szokásunkká ezt, és meglátjuk, minden sokkal jobban alakul az életünkben!