Kedvelj minket a Facebookon!

FILMCSILLAG AZ ÁLLATOK VÉDELMÉBEN

Brigitte Bardot

 

Nem véletlenül írok róla. Brigitte Bardot ikonikus példája annak, hogy miként ítélkezett és ítélkezik ma a média egy különleges nőről.

Kétségtelenül a világ első számú nőideáljának tartották a 60-70-es években. Azt gondolom, ez a fajta nőideál kortalan. Az a hasonlat jutott az eszembe, hogy a macska egy tökéletesen gyönyörű állat. Nagy szerencséje, mert lássuk be, helyenként zsarnok, bosszantó, öntörvényű (a tapasztalat szól belőlem…). Ha ezek a tulajdonságok egy csúnya állatkával párosulnának, nem hiszem, hogy házi kedvencek maradhattak volna (imádom a macskákat!).

Bardot gyönyörű volt, és szerették még akkor is, ha a viselkedése gyakran erősen megosztotta a közvéleményt. Az egekig magasztalták, a sajtó a tenyerén hordozta, hihetetlen sztár volt. Bármit eladhattak a nevével fémjelezve. Rengeteg filmben szerepelt, sőt még lemezei is jelentek meg. Nem térnék ki erre az időszakra bővebben, hisz az írásom lényege nem ez.

Tudjuk, hogy mindig is nagyon szerette az állatokat. Már aktív filmes korszakában is (1962) felemelte a szavát számos elfogadhatatlan bánásmóddal szemben, amit az állatokkal tettek. Többek között neki köszönhető, hogy a fókaborjúbőr kereskedelmét betiltották. Összerúgta a port Sophia Loren-nel is, amiért szőrmebundákban parádézott és reklámozta őket. Amikortól abbahagyta a filmezést, tulajdonképpen az állatvédelemnek szentelte az életét. Elege lett a rivaldafényből, hátralépett a csillogó sztárvilágból. Egy asszony lett, aki teljes, őszinte odaadással állt ki az állatok érdekeiért. Alapítványa valóban kizárólag az állatokért jött létre. Nála ez nem egy hóbort vagy passzió volt, a mai napig hiteles és aktív ezen a vonalon.

Jó néhány évvel ezelőtt láttam egy híradást, amelyben elképesztően demoralizálóan nyilatkoztak róla. Megalázták és nevetségessé tették. Pellengérre állították csupán azért, mert megöregedett. Lesifotósok felvételeit is bevágták, amint kissé kócosan és egyszerű otthoni ruhában éli az életét az állatai között. Hogy a témába vágó hasonlattal éljek, így lehet még lenyúzni egy újabb bőrt valakiről, aki érdekelheti az embereket. Ugyanazon ipar kezei döngölik a sárba, akik egykor az egekbe emelték. Szörnyű üzenete van. Értékesebb egy nő tökéletes arccal, mint idősen, ráncosan, óriási értéket-ügyet képviselve. Az üzenet hamis és álnok!

Isten éltesse még nagyon sokáig, ezt a kivételes, 82 éves gyönyörű nőt!

OLVASD EL A CIKKÜNKET ANGOLUL A TUMAG-ON: ACTRESS WHO DEDICATED HER LIFE TO PROTECTING ANIMALS


Képek forrása: Bardot 1.; Bardot 2.; Fóka