Kedvelj minket a Facebookon!

HOGYAN TÁPLÁLJUK HELYESEN KEDVENCEINKET?

Kutyáink helyes táplálása

 

A kutyák a nagy melegben lehetnek étvágytalanok, ugyanúgy, mint mi, emberek. Az étvágytalanság számos betegség jele lehet, ezért mindenképpen mutassuk meg az állatot állatorvosnak, de ez a tünet nyáron nem feltétlenül jelez nagy bajt. Tegyük ki a kutya megszokott adagját a megszokott időben (lehetőleg olyankor, amikor hűvösebb van), és ne feledkezzünk meg arról, hogy mindig legyen sok, friss ivóvize is, hogy a tikkadt állat bármikor olthassa szomját.

A továbbiakban a legfontosabb, a leggyakoribb állattartói kérdések alapján összeállított gyakorlati, alap tudnivalókat foglalom össze, egészséges állatok táplálására vonatkozóan.

Lássuk:

 

Mit egyen a kutyánk?

A kutya ragadozó (nem húsevő!), de - ellentétben a macskával - valamennyi növényi táplálékra is szüksége van. A legjobb, ha jó minőségű, teljes értékű gyári tápot adunk kedvencünknek. Ezek a tápok már annyira korszerűek, olyan sok kutatás, kísérlet eredményét és speciális technológiákat tartalmaznak, amit otthoni körülmények között nem lehet elérni. Különösen a kutya élettani igényeinek pontos ismerete nélkül. Gondoljunk csak a speciális ízületvédő kiegészítést tartalmazó, hipoallergén stb. tápokra, amelyek még egy plusz "bónusz" tulajdonsággal is felruházzák a vezető tápokat. Ne keverjük házi koszttal, mert csak elrontjuk az ideális tápanyag arányokat. Igaz, hogy ezek a tápok drágák, de bármely állat tartási költségének messze legnagyobb hányada a takarmány ára (nem az állatorvosi kezelés!).

Az átállás egyik tápról a másikra mindig fokozatosan, néhány napos átmenettel történjen. Teljes értékű táp mellé felesleges, sőt akár káros is lehet plusz vitaminokat adni, a túladagolás veszélye miatt. Ezek éppen azért teljes értékűek, mert minden szükséges tápanyagot és vitamint tartalmaznak. Vitamintablettákat a "házi vegyes" koszt mellé érdemes adni.

 

Mennyit adjunk neki enni?

Minden táp csomagolásán rajta van a gyártó által kikísérletezett, ajánlott napi adag táblázat. Ez a táp összetételétől erősen függ, márkánként változik, ezért nem lehet arra vonatkozóan általános tanácsot adni, hogy mennyit egyen a kutya. Meg kell nézni a csomagoláson a táblázatot. Ha ilyen használati utasítás, adagolási javaslat nincs rajta, gondolkozzunk el, hogy megvásároljuk-e a tápot. A feltüntetett mennyiségnél több táp etetése felnőtt állatoknál elhízást, növendék állatoknál gyorsabb csontnövekedést és különböző csontfejlődési betegségeket okoz. Egészségesebb mindenesetre nem lesz tőle a kutya. Hagyni kell időt a csontoknak a megerősödésre, nem kell hajszolni a növekedést. A kutyfajták testmérete genetikailag meghatározott, lassabb növekedéssel is elérik azt, csak kicsit később.

A kutya gyakorlatilag bármennyi táplálékot képes egyszerre elfogyasztani, mivel a természetben őse, a farkas nem tud minden nap zsákmányhoz jutni. Az éhezést napokig bírja károsodás nélkül. Cserébe viszont egyszerre nagy mennyiségű húst zabál be. Ha ezt a kutyáknál is megengedjük, az gyorsan elhízáshoz vezet.

A legegyszerűbb a kondíció alapján meghatározni a szükséges mennyiséget. Ha súlygyarapodás kezdődik, akkor 10-15%-al csökkenteni, ha kondícióromlás, akkor növelni kell az adagot. A kondícióbecslést legegyszerűbben a bordák áttapintásával lehet elvégezni, felesleges a rendszeres súlymérés. Ha a bordák könnyen kitapinthatóak, az állat súlya ideális. Ha szabad szemmel is látszanak, a kutya túl sovány. Ha tapintással sem különíthetőek el a bordák, zsírral teljesen fedettek, akkor túlsúlyról beszélhetünk.

 

Milyen gyakran etessünk?

Féléves korig napi háromszori, egy éves korig kétszeri, azután napi egyszeri etetés javasolt. Ez nem azt jelenti, hogy két-három adag tápot kell feletetni naponta, hanem a napi adagot 2-3 részletben kell felkínálni. Tilos egész napra kint hagyni a kutya előtt a táplálékot!

Heti koplalónap: erre a kutyának nincs igazából szüksége, de nem is árt neki.

Jutalomfalat abban az esetben adható, ha a normál etetés során felkínált táplálék mennyiségét annyival csökkentjük, azaz a jutalomfalatot beszámítjuk az etetésbe.

 

Mikor egyen a kutya?

Nagytestű fajtáknál (pl. dog, boxer, német juhász) gondolni kell az etetés időpontjának megválasztására. Ezek a fajták hajlamosak az evés utáni - testmozgás, hempergés hatására bekövetkező! - gyomorcsavarodásra, ami gyorsan kialakuló életveszélyes állapot, ezért ha pl. este etetjük meg a kutyát és utána éjszaka nem tudunk rá odafigyelni, reggelre válságos állapotba kerülhet. Ilyenkor érdemes a reggeli etetést választani, ha utána otthon "szem előtt van" a kedvenc. Mindig ugyanazon napszakban etessünk.

 

Milyen tápot vegyünk?

Elvileg mindegy, hogy száraz vagy nedves tápot etetünk, ha az teljes értékű. A nedves tápoknak magasabb a víztartalma, tehát több vizet vásárolunk meg velük. Száraz kutyatápból gyakran irreálisan kevésnek tűnő adag is kielégíti az állat élettani igényeit, jóval magasabb szárazanyag-tartalma miatt. A nedves tápot ugyanakkor a válogatósabb ebek is szívesebben fogyasztják.

A jó minőségű, azaz jól emészthető kutyatápot könnyű felismerni az állat bélsarának megfigyelésével. Akkor megfelelő a táp, ha a bélsár kis térfogatú, szinte szagtalan, állaga tömör, száraz. Amennyiben a bélsár terimés, bűzös, lágy, nagy víztartalmú, érdemes jobb minőség után nézni. Még akkor is, ha a csomagoláson feltüntetett információk alapján a két táp "papíron" ugyanannyi tápanyagot tartalmaz. Nem mindegy ugyanis, hogy a benne lévő tápanyagokból mennyi hasznosul, emésztődik meg valójában.

Érdemes a tápot a kutya aktuális igényeihez, élettani állapotához és esetleges betegségéhez igazítani. Pl. 1 éves korig illetve szoptatós szukának junior táp, idősebb korban senior táp, allergia esetén hipoallergén, vesebetegség esetén vesekímélő diéta és így tovább. Bizonytalan esetben az állatorvos segít a választásban.

 

Adjunk-e csontot a kutyánknak?

Idős kutyák (6 éves kor felett) túl sok csont elfogyasztása után, - a korral járó renyhébb bélműködésük miatt - bélsárrekedést kaphatnak, aminek a megoldása gyakran még az állatorvos számára is kihívást jelentő feladat. A megoldás: csontfogyasztás korlátozása, olajos hal, rostban gazdag étrend lehet. Ha már bekövetkezett a baj, enyhébb esetben paraffinolaj itatása megoldhatja a problémát.

A vékony csöves baromfi csontok szilánkosan törnek, ezek a hegyes szilánkok felsérthetik a kutya bélrendszerét, ezért adásukat kerülni kell.

A természetben a farkas csak a testméreténél kisebb zsákmányállatok csontjait ropogtatja el, a nagytestű zsákmány csontjairól csak a húst rágja le. Nagyállatok (pl. szarvasmarha) csontjai túl kemények, a kutya számára fogyaszthatatlanok, rágcsálásuk hosszú idő alatt a fogzománc kopásához vezethet. A csirke far-hát puhára főzve etethető, a megdarált húsos csont ideális ásványi anyag forrás a kutya számára.

 

Tévhitek:

A kutyát könnyű elkényeztetni és válogatóssá tenni. A válogatósság felszámolása nem az állatorvos feladata. Ugyanez vonatkozik a kunyerálásra is. Alapvetően a kutyák a testmeleg, nagy fehérje- és zsírtartalmú táplálékot, és a sós ízt szeretik. Az édeset kevésbé.

·         A kutya nem ember. Mások az igényei.

·         A kutya nem húsevő. Ragadozó.

·         A kutya fő tápláléka nem a csont.

·         A kutya nem azért koldul mert éhes. Nem igényli a napi többszöri etetést. Az éhezést viszont károsodás nélkül bírja.

·         A fokhagyma a férgeket nem űzi el! (a vámpírokat igen)

 

Manapság olyan sokféle táp kapható a kereskedelemben, hogy mindegyiket senki nem ismeri. A kutyatáp kiválasztásához segítséget nyújt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által készített vizsgálat, mely az alábbiak miatt egyedi:

 

1. Az összehasonlító vizsgálatokat takarmányozási szakemberek végezték.

2. A kedveltségi tesztet műszeres laboratóriumi vizsgálatok egészítették ki.

3. Cél volt valamennyi fontosabb gyártó termékének több szempontból történő, teljes körű összehasonlítása (összetétel, etethetőség, csomagolás).

 

Az írás először a www.azenallatorvosom.hu weboldalon jelent meg, amely az alábbi képre kattintva (is) elérhető: