Kedvelj minket a Facebookon!

A MACSKÁK VILÁGNAPJA EURÓPÁBAN

Február 17.

 

E jeles nap egyelőre kevésbé ismert hazánkban. Az Amerikai Egyesült Államokban rendezték meg az első nemzeti macskanapot Jason Merill kezdeményezésére 2005. október 29-én, azóta is ezen a napon ünneplik a cicákat az USA-ban. E napot a cicaszeretők nemcsak a gazdás, hanem a gazdátlan, megmentésre váró, vagy ideiglenes befogadóknál, illetve menhelyeken elhelyezett bársony tappancsosoknak szentelik, legalábbis gondolatban.

A macskák világnapját február 17-én ünnepeljük Európa több országában. Ünnepeljük? Sokan nem is tudtunk róla. Ezen a napon, gondoljunk kis kedvencünkre, mennyi feltétlen szeretetet, kedvességet kapunk tőlük. Azt, hogy mennyire feltétel nélküli ez a szeretet, minden macskatartó döntse el maga. Kis kedvencünk a kutyáktól eltérően, gyakran öntörvényű, akaratos - vannak, akik éppen ezért szeretik őket. A macskák igazi egyéniségek.

A cattime.com szerint az emberek már 1872 óta próbálnak összefüggést találni a cicák színe és viselkedése között. Dr. Arnold Plotnick, állatorvos belgyógyász, macskaszakértő saját blogján (Cat Man Do) megkérdőjelezi, hogy valóban létezik kapcsolat a bunda színe és az állat személyisége között. Úgy véli, eddig csak néhány kutatást végeztek, amelyek mind különböző eredménnyel zárultak, vagyis nem mutatható ki jelentős összefüggés.

A macskák színe és személyisége közötti összefüggésekkel foglalkozó tanulmányok eredménye eltérő, azonban Dr. Arnold Plotnick is megjegyzi, hogy kutatások ide vagy oda, sok gazdi igenis tulajdonít összefüggést a cicák bundájának színe és személyisége között.

Dr. Plotnick szerint a közvéleménykutatások eredményei alapján elmondhatjuk, abban, hogy melyik cicát fogadják gyorsabban örökbe egy menhelyről vagy ideiglenes befogadótól, jelentősen befolyásoló tényező az állat színe. Nézzünk néhány észrevételt (a teljesség igénye nélkül) abból, amire a cicatartók válaszait feldolgozó közvéleménykutatás jutott!

A fehér cicák a legkevésbé aktívak és legkevésbé bátrak vagy barátkozósak, emellett pedig szégyenlősek.

A fekete-fehér cicák kiállnak a függetlenségükért. Szeretnek felfedező körútra menni és messze elkóborolni, ha erre lehetőségük van.

Két színű cicák: A fekete-fehér és a vörös-fehér macskák barátságosak, nem tartózkodók.

A szürke cicák kifinomultak, szeretetéhesek, de élvezik, ha kellő szabadságot kapnak.

A fekete cicákat sajnos sokan a balszerencsével azonosítják. Állítólag azonban a vörös cicák mellett a feketék a legtoleránsabbak.

Teknőcszínű cicák (fekete, vörös) bundájának különös színe az X kromoszómához köthető, a legtöbb teknőcszínű cica nőstény, de időnként találkozhatunk hímekkel is.

Teknőctarka cicáknak (három színű: fekete, vörös, fehér) különös eleganciát kölcsönöz bundájuk fehér része. A teknőctarka cicák nem annyira barátságosak, mint a vörös, a két színű, vagy akár a fekete cicák, emellett kevésbé toleránsak is. A három színű cicákról Japánban régebben úgy tartották, hogy szerencsét hoznak.

A cirmos cicák (barnabundás és vörösbundás cirmosok) jó természetűek és barátságosak. Vörösbundás cirmosok hímjei állítólag simulékonyak, jó társaságok az ember számára, a nőstények pedig fontoskodók.

Végezetül szóljunk pár szót a vörös cicákról! Állítólag ők a legbátrabbak, jobban nevelhetők, mint a fehérek. Nagyon barátságosak, nem félénkek és nem tartózkodók. Dr. Arnold Plotnick megjegyzi, igazán érdekes, hogy néhány ikonikussá vált macskát, mint például Morris-t és Garfield-et, nem ilyen tulajdonságokkal ruházták fel. Morris a világ legválogatósabb macskája, Garfield pedig lusta és cinikus. Dr. Arnold tapasztalata szerint a vörös cicákat fogadják a leghamarabb örökbe, a sötét színű macskák pedig azok, akik a legtovább maradnak a menhelyen vagy az örökbeadó központban.

Hogy valóban van-e összefüggés a cicák bundájának színe és a személyisége között, döntse el mindenki saját kis kedvence bundájának színe és viselkedése alapján!

Felhasznált szakirodalom:
Cat Man Do - Dr. Arnold Plotnick: The Relationship Between Coat Color and Personality in Cats
www.cattime.com: THE COLOR OF YOUR CAT AND HER PERSONALITY
National Cat Day