Kedvelj minket a Facebookon!

FIGYELEM, KULLANCSVESZÉLY! Kullancs által terjesztett betegségek

 

Babeziózis

 

A babeziózist egy Babesia canis nevű vérélősködő egysejtű okozza, melyet a Dermacentor reticulatus nevű kullancs terjeszt. A legnagyobb jelentőségű kullancs által terjesztett fertőző betegség. Kutyáról kutyára nem terjed. A kórokozó az embert nem képes megbetegíteni.

A kullancs nőstényei felismerhetőek világos tejeskávé színű potrohukról, azonban ha nem is emlékszünk kullancs előfordulására a kutyában, az a betegséget még nem zárja ki. Egyre gyakoribb ugyanis a betegség elhúzódó, idült formája, ami atipikus tünetei miatt nehezen ismerhető fel, és mivel a fertőződés után csak hónapokkal kerül diagnosztizálásra, a kullancs jelenlétével nehéz összekötni. Ezért az állatorvosi laboratóriumok a vérvizsgálat során rutinszerűen szűrik erre a betegségre is az állatokat.

Két évtizeddel ezelőtt csak a Duna és a Balaton környékén fordult elő, mára azonban - az enyhe télnek és a csapadékos nyaraknak köszönhetően - az egész országban elterjedt. A betegség terjedési oka ugyanaz, mint a szívférgességé: az éghajlatváltozás. Akár a saját kertünkben vagy a közeli patak mentén is előfordulhat fetőzött kullancs. Azt, hogy a kullancsok hány százaléka fertőzött, nem lehet pontosan megmondani, előfordulási területtől függ.

Régebben csak - a kullancsok aktivitásához igazodva - tavasszal és ősszel fordult elő, mostanában azonban egyre gyakoribb a korábban említett, télen felfedezett idült forma is.

 

Klasszikus formájában a babeziózis heveny lefolyású fertőző betegség, néhány nap lappangási idő után kialakuló lázas állapottal. Sokszor a láz, étvágytalanság, bágyadtság a legelső tünetek, melyeket a gazdi észlel. A kórokozó a vörösvérsejtek belsejében élősködve azok szétesését okozza. A kiszabaduló vérfesték a vesén keresztül ürül ki, de közben a vesében lerakódva néhány nap alatt heveny veseelégtelenséget okoz. Így tehát potenciálisan az életet veszélyeztető állapot alakul ki, ami akár intenzív ellátást is szükségessé tehet. Egyéb jellegzetes tünetei: vérfogyottság, sárgaság. De a legfontosabb: láz esetén gondolni kell rá és figyelni a kutya vizeletének színét. Sötétsárga, majd sötétbarna vizelet patognomikus tünetek. Minél hamarabb hívja állatorvosát, mert a betegség gyógyítható, de csak a korai stádiumban. Az injekció eléggé szövetizgató, beadva kellemetlen, de mivel életmentő, be kell adni.

A gyógyszer megelőzésre is használható (1 hónapig hatásosan véd a fertőződés ellen), de a mellékhatásai miatt nem célszerű erre alapozni a védekezést. Gyakorlatiasabb egy jól működő (azaz állatorvos által ajánlott!) kullancs elleni nyakörv, ízesített tabletta vagy spot-on készítmény alkalmazása. Sajnos a piacon sok a gyenge minőségű termék, amelyek amellett, hogy pénzkidobást jelentenek, kutyánkat se védik meg. Macskáknak a nyakörv kevéssé praktikus, könnyen elhagyják, rosszabb esetben fennakadnak egy vele egy bokron. Séta után a nyakörv ellenére is át kell vizsgálni a kutyát, mivel egyik parazitaellenes szer sem biztosít a kullancsok ellen 100 %-os védelmet! Ettől nem kell azonnal hatástalannak nyilvánítani egy egyébként minőségi terméket. A kullancs mielőbbi mechanikus eltávolítása a legbiztosabb védekezés. Minél később történik az eltávolítás, annál nagyobb az esélye a fertőzés átvitelének; a kórokozó akár 4 órán belül is átkerülhet a kutyába. A kullancs szájszervének bőrbe szakadása nem növeli a fertőződés kockázatát, az rövid időn belül kilökődik a bőrből. Ettől nem szabad félni.

A babesiák elleni vakcinák hatásossága egyelőre kérdéses.

 

Ritkán másodlagos szövődmények is jelentkeznek, azaz a babeziózis talaján más betegségek alakulnak ki. Erre utalhat például, ha az injekció beadása után a vizelet feltisztul, majd ismét barnává válik. Gyakran hasnyálmirigy-gyulladás a kísérője, amit hasi fájdalom és intenzív hányás esetén lehet gyanítani. Ezek a szövődmények a prognózist jelentősen rontják.

Csak érdekességképpen említem meg, hogy 2011. óta ismert, hogy létezik hazánkban egy másik babesia faj is, a Babesia gibsoni, ami kutyák között harapással terjed. Nagyon ritka, szerencsére egyelőre csak szakirodalmi jelentősége van, néhány esetre korlátozódik az előfordulása.

 

Lyme-kór

 

A Lyme-kór kórokozóját szintén bizonyos kullancsfajok terjesztik. A kórokozó elsődleges támadási helye kutyában az ízületek, ezért a betegség váltakozó láz mellet fájdalmas ízületgyulladást és sántaságot okoz. Ritkábban idegrendszeri és szívtünetek is társulnak a panaszokhoz. A biztos diagnózis vérvizsgálattal állítható fel. Az idejében elkezdett antibiotikus kezelés eredménye kiváló, az elhanyagolt, régebb óta fennálló tüneteken azonban sokszor a megfelelő kezelés sem segít. A betegség megelőzésére vakcina áll rendelkezésre, természetesen az általános kullancs elleni védekezésen (kutya átvizsgálása, kullancs elleni nyakörv, tabletta, spot-on készítmények) kívül.

Az írás először a www.azenallatorvosom.hu weboldalon jelent meg, amely az alábbi képre kattintva (is) elérhető: