Kedvelj minket a Facebookon!

EGERSZALÓK A MAGYAR YELLOWSTONE NEMZETI PARK?

Egerszalók világszínvonalú gyógyfürdője és Európában egyedülálló sódombja

 

Egerszalók, a gyógyfürdőiről, szállodáiról és kempingjéről ismert kedvelt üdülőhely mindössze 5 km-re helyezkedik el történelmi városunktól, Egertől. A település nagyon szép természeti környezetben, a Laskó-patak völgyében, az Egri-Bükkalja területén várja a pihenni vágyókat.

A Egerszalók, eredeti nevén Szalók a honfoglalás óta lakott terület, a Szalók nemzetség ősi birtoka, amely az évszázadok során többször elnéptelenedett, majd benépesült. Ma körülbelül kétezer főnek ad otthont. Gyógyvize egyedülálló, amelyet a 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius-fokos melegvizű hőforrás táplál. Az enyhén savas víz kalciumot, nátriumot, magnéziumot, ként tartalmazó hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melynek metakovasav tartalma is jelentős. A víz nemcsak fürdőzésre, hanem ivókúrára is javallott.

Egerszalók Európában egyedülálló sódombja (forrás)

 

Aki nem látott még sódombot, annak nem kell az Egyesült Államok-beli Yellowstone Nemzeti Parkba, de még a törökországi Pamukkaléba sem kell elutaznia, hiszen hazánkban is megtekintheti a természet eme különlegességét. A magyar sódomb, amelyet a domboldalon lefolyó víz hozott létre, 120 négyzetméteres védett látványossága Egerszalóknak.

A felfrissülni vágyók nemcsak ebben gyönyörködhetnek. A település egybefüggő barlanglakásaiból, amelyek egy részét az 1960-as évekig lakták, mára skanzent alakítottak ki a helyi életvitel bemutatására. További látványosságok a vulkanikus eredetű kaptárkövek: sziklaalakzatok illetve kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba fülkéket és egyéb mélyedéseket vájtak, máig vitatott céllal. A fülkés sziklák kis csoportját megtaláljuk még a Pilisben és a Budai-hegység területén is, azonban Egerszalók a leggazdagabb kaptárkövekben.

Sódombok és sóteraszok/sólépcsők

Egyesült Államok - Yellowstone Nemzeti Parkba - 1-2. (2.William Cooper). Törökország - Pamukkale 3-4.

A település gyógyfürdője 1900 m² vízfelülettel rendelkezik, ahol összesen 17 kül- és beltéri medence kapott helyet: gyógyvizes ülőmedencék, barlang medence, pezsgőfürdő, élménymedencék, gyerekmedencék, Kneipp-, visszhangmedencék, amelyek biztosítják a kellemes időtöltést az idősebb és fiatalabb korosztály számára egyaránt. Egerszalók gyógyfürdőjében világszínvonalú wellness és fitness szolgáltatások állnak rendelkezésére a gyógyulni és kikapcsolódni vágyóknak.

Végül, de nem utolsó sorban a hegyvidék borászati tevékenységben és borokban gazdag, így Egerszalók számos borospincével várja a borok kedvelőit. A Laskó-patak völgyén elhelyezkedő település remek célállomás a gyógyfürdők és a wellnesshotelek szerelmeseinek, ráadásul természeti látványosságai mellett Egerhez való közelsége is vonzóvá teszi.

Ajánlott írás: A KÉKFRANKOS LEGENDÁJA

Egerszalók sódombja (forrás)

Felhasznált szakirodalom:
Egerszalók hivatalos weboldala; Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület - kaptárkövek