Kedvelj minket a Facebookon!

TEGYÜK EL A NYARAT TÉLIRE – ZÖLDFŰSZEREK

4 fűszer – 4 ötlet

 

Hogyan dobjuk fel a zord téli napokon az ételeinket zöldfűszerekkel? Mutatom! Pár perces ötletek petrezselyemre, zellerre, mentára és zsályára hangolva :)

 

 

Egyik kedvenc zöldfűszerem a petrezselyem.  Na, jó, a legkedvesebb. Szeretem a színét, az ízét, az illatát, ahogy a kis levelei szinte szárnyat bontanak.

Tulajdonképpen szerintem majdnem minden ételnek jót tesz, ha megszórom egy kis petrezselyemmel. :) Egymagában képes megidézni a friss, zamatos nyarat!

Így nem csoda, ha szeretek belőle télire is bespájzolni. Lehet ugyan kapni cserepes, fodros-levelű változatot is, de az nem ugyanaz.

 

Most kétféleképpen is tettem el belőle, így:

 

 

1. Apró petrezselyem-csomagok

 

Egy csokor megmosott petrezselyemről levágom a szárát, és a csokor nagyságától függően 2-3 felé osztom. A leveleket szorosan feltekerem, és folpackba csavarom. Kész is van!

Egy csomag – egy adag, a mélyhűtőben kis helyen elfér, fagyosan remekül aprítható.

 

2. Kompakt ízbomba

 

Szeretem a zöldséges leveseket 1-1 paprikával, paradicsommal, némi zölddel ízesíteni. Télire így készítem el:

Kicsumázok egy paprikát, és egy apró koktélparadicsomot beleteszek a végébe tömködve. Egy szál zellert és két-három szál petrezselymet jó szorosan összetekerek, és a paradicsom után küldöm lezárva velük a paprika száját. Egy zacskóban sok elfér a mélyhűtőben, és csak egy mozdulat a levesbe dobni!

 

 

3. Menta, teának

 

Télen szívesen kortyolgatom az illatos gyógyteákat, a menta pedig megterem a kertünkben. Szárastul leszedem, csokorba kötve, lefelé lógatva szárítom, végül a száraz leveleket egyben lefejtem róla, így teszem el. Majd csak a felhasználáskor morzsolom, hogy jobban megőrizze az aromáját.

 

4. Sütnivaló zsálya levél

 

A vajban sült, roppanós zsályalevél télen is finom csemege lesz: a megmosott, leszárított leveleket egy kis műanyag dobozban a mélyhűtőbe teszem, így mindig annyit vehetek elő, amennyire épp szükség van.

 

… és ha a lestyán palántákat a csigák ki nem rágták volna, az én mesém is tovább tartott volna :)

 

Finom & nőies már a Facebookon is! Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)