Kedvelj minket a Facebookon!

SZENT PATRIK ÖRÖMÜNNEPE

 

Felvonulások világszerte, vicces, zöld jelmezbe öltözött emberek az utcákon, leprikónok, tündérek, manók mindenhol, valamint a fekete, telt ízű Guinness sörből is nagy mennyiség fogy el ezen a jeles napon. Igen, ez a Szent Patrik nap, amely Írország nemzeti ünnepe, és amelyet nem csak a Smaragd-sziget lakosai és a világban élő írek ünnepelnek, hanem az egész világban a tavasz egyik legfontosabb és legvidámabb örömünnepe, így hazánkban is minden évben ezrek mennek ki az utcára, hogy részt vegyenek a parádéban.

Az ünneplés középpontjában Szent Patrik áll, aki a korai kereszténység egyik legfontosabb alakja, és Írország vedőszentje is egyben. Annak ellenére, hogy a történészek különböző dátumokat neveznek meg életével kapcsolatban, a hivatalos álláspont szerint 387-ben született Wales-ben. A briton származású, alig tizenhat éves fiatalembert egy fosztogató ír kalózcsapat ejtette foglyul, és a szigetországba kerülve rabszolgasorba kényszerítették. Egy, a világtól elzárt helyen disznókkal és juhokkal kellett foglalkoznia, azonban hat év fogság után megszökött, és Európába menekült. Egy kolostorba belépve Istennek ajánlotta az életét, és néhány év múlva pappá, majd később püspökké szentelték. Egy látomás hatására azonban visszatért Írországba, hogy Isten üzenetét közvetítse és megtérítse az ír népet. A krónikák szerint a királyok érdeklődve hallgatták Patrikot, és a keresztény vallás felvétele szinte teljes mértékben zökkenőmentesen történt meg, ennek nagy szerepe lehetett abban, hogy a Patrik a szeretet Istenét hirdette. A hittérítő azonban nem telepedett le egy helyen, hanem hosszú éveket töltve a szigetország vadregényes tájain mindenhova eljuttatta az evangéliumok üzenetét. Annak ellenére, hogy a kereszténység gyorsan átvette a korábbi pogány vallás helyét, a régi hagyományok nem tűntek el, hanem a kereszténységgel párhuzamosan, néhol összeolvadva az emberek életének részei maradtak. A történészek nagy része szerint 461-ben hunyt el, az írek szerint viszont Patrik több, mint száz évig élt (egészen 493-ig), és öregkorában a legendák szerint találkozott az akkor már-már feledésbe merült mitológiai hősökkel, Fionnal és Oisinnal, akik elmesélték neki a régi Írország legendáit, és a velük megesett csodálatos kalandokat. A feljegyzések szerint az ő nevéhez fűződik a kígyók és a többi csúszómászó kiűzése a szigetről, valamint a sok csodáinak egyike az, hogy kőrisfából készült botját élőfává változtatta. Halálának napja március 17-e, amelyet már néhány évszázaddal később is megünnepeltek. Napjainkban nemcsak az ír katolikus egyház legfontosabb napja ez, hanem a szigetországban nemzeti ünnep, amely az ír kivándorlásnak köszönhetően a világ többi országát is meghódította.

Szent Patrik jelképe a háromlevelű lóhere volt, amely a hagyományos keresztény felfogás szerint a Szentháromságot jelképezi. A hármasságnak azonban még a régi pogány vallásban is fontos szerepe van, a istenek és istennők hármasa végigkíséri az ír mitológiát, ugyanakkor rendkívül sok legendában áll ez a szám a középpontban. Patrik eme növénynek, a háromlevelű lóherének a segítségével magyarázta el a pogányoknak a szentháromság fogalmát.

A lóhere mellett a zöld színnek is fontos szerepe van, amely nemcsak a Smaragd sziget zöld tájaira vonatkozik, hanem a régi, pogány Írországot is jelképezi, amelynek bizonyos elemeit a kereszténység sem tudott eltörölni. Az ír nemzeti lobogóban is megtaláljuk ezt a színt, amely a régi Írországot jelképezi.

A kis, vörös hajú ír kobold, a leprikón is fontos eleme az ünnepnek. Az aprócska, zöldbe öltözött csodalény egyike azon kevés tündérnek, amely igényli az ember közelségét, és segít is neki. A legendák szerint a régi ír háztartásokban mindennapos dolog volt leprikónokkal találkozni, akik kivették részüket a házimunkából, főleg a cipészetből és az istálló körüli feladatokból. Emellett a leprikón feladata az is volt, hogy őrizze az aranyát, amelyet az egyik helyről a másikra vitt. A régi írek szerint, aki ezt az aranyat szeretné megtalálni, az nem teheti meg máskor, mint amikor szivárvány van az égen, hiszen ezek az apró manók oda rejtették őket. Aki viszont erőszakkal vette el a manó aranyát, annak keserves csalódásban volt része, mivel egy idő után a fényesen ragyogó talléroknak nyoma veszett, akárcsak a leprikónnak, aki gyorsabban képes eltűnni, mint az emberi szempillantás.

Szent Patrik napja Magyarországon is jelentős eseménynek számít néhány éve, így, aki szeretne részt venni ezen a jeles napon, azt holnap délután három órától a Szabadság térre délután három órára, ahol egy igazi örömünnepbe cseppenhet bele, felvonulással, sörkóstolással és sok zenével.  Este a Fonó Budai Zeneházban a Bran zenekar lép fel, akik már több mint húsz éve az ír és a skót népzene legautentikusabb képviselői hazánkban, és fontos szereplői a Szent Patrik napnak hosszú évek óta. A koncert után egy igazi fergeteges táncház várja az érdeklődőket, hiszen egy különleges napot csak így, tombolással és vidáman lehet lezárni - mint ahogyan ezt az írek is teszik.

Képek forrása: Pixabay, Szent Patrik: Flickr.com