2024-11-07 19:51
Jelenleg online: 3 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Tudtátok, hogy 50-60 féle paradicsom is létezik? Hogy nem csak piros, de sárga, zöld, cirmos, lila, sőt fekete is van belőle? Gömbölyű és hosszúkás vagy csepp alakú, apró vagy hatalmas?
A hétvégén alaposan bevásároltam belőlük, nem tudtam ellenállni a színek és formák sokféleségének. Jó pár recept készül majd belőlük, készüljetek, egy ideig csak paradicsomot eszünk :)
Igazán finom és méltó befejezése lesz a nyárnak.
Kezdjük a sort egy színes, paradicsomos lepénnyel!
Hozzávalók, 1 nagy lepényhez:
140 g liszt, kis része lehet teljes őrlésű
6 g friss élesztő
1 evőkanál olíva olaj
fél csipet cukor
1 nagyobb csipet só
0,9 dl langyos víz
150-200 g ricotta, krémsajt vagy joghurt sajt
1-2 evőkanál sűrű tejföl
2 ág bazsalikom, 1 ág rozmaring
só, bors
kb. 400 g különböző színű és formájú koktélparadicsom
fél citrom reszelt héja
olívaolaj
Elkészítés:
1. Tálba szórom a lisztet, közepébe mélyedést készítek és belemérem az élesztőt, rá a cukrot és a langyos vizet. Kis lisztet rászórok a széléről, letakarom, és hagyom 10-15 percig, míg felhabosodik az élesztős közepe.
2. Hozzáadom az olajat és a sót is, összekeverem, majd jó alaposan sima gombóccá gyúrom a tálban.
3. Kis liszttel meghintem és letakarva kelesztem kb. 30 percig, ezalatt előkészítem a feltéteket.
4. A paradicsomokat megmosom, a nagyobbakat ketté vagy négybe vágom, a kicsik maradhatnak egyben is. Egy tálban sózom-borsozom, és 1 evőkanál olívaolajjal meglocsolom, ettől ízesebb lesz.
5. A ricottát/krémsajtot összekeverem a tejföllel, sózom, borsozom.
6. A bazsalikom leveleit lecsipegetem a száráról, a rozmaringot apróra vágom.
7. Előkészítek egy sütőpapírral bélelt tepsit, bekapcsolom a sütőt 180 fokra.
8. Ha a tészta megkelt, kinyújtom vagy kézzel kerekre formázom, kb. 25-30 centis átmérője legyen.
9. A tepsire teszem, megkenem a krémmel és egyesével, sűrűn rárendezem a paradicsomokat.
10. Közéjük illesztgetem a bazsalikom leveleket, és megszórom a rozmaringgal.
12. 15-20 perc alatt megsütöm, alul is szép piros legyen! ( Én 10 percig a villanysütő legaljára teszem a tepsit, majd fel középre.)
13. Pár levél friss bazsalikommal, reszelt citromhéjjal díszítem.
14. Tálaláskor olívaolajat, friss fűszereket teszek mellé.
Látogasd meg a Finom & nőies Facebook oldalát is!