Kedvelj minket a Facebookon!

Ha farsang, akkor fánk

 

Hetek óta farsangi fánkot eszem – gondolatban.

Hol ezért, hol azért maradt el a megvalósítás, most pedig már a farsangi időszak kellős közepén járunk.

Mikor van farsang?

Minden évben vízkereszttől, vagyis január 6-tól indul és hamvazószerdáig, idén február 14-ig tart.

Az utolsó napjait farsangfarkának is nevezik, ez a karneválok ideje, még egy nagy dúskálás, eszem-iszom a húsvéti böjt előtt.

Így aztán ideje belehúzni, hisz nem sok időnk van, hogy megkóstoljuk ezt a finomságot.

 

Fánkot sütni nem nehéz, csak sokáig tart :)

Többek között azért, mert a receptek többsége hatalmas mennyiségekkel dolgozik, 25-30 vagy még több darab is lesz belőlük. Kisütni is egy örökkévalóság, ráadásul a fánk csak frissen jó, de hát ki merne annyit megenni belőle egyszerre?? :)

Íme egy kisebb adag, ami pár perc alatt megsül, így az olajszag sem kibírhatatlan.

 

Hozzávalók, kb. 10-12 darabhoz:

 

200 g finomliszt

20 g cukor

20 g olvasztott vaj

1 dl langyos tej

1 tojás sárgája

10 g élesztő

1-2 evőkanál rum (kevésbé szívja be a fánk az olajat, ha nincs, el is maradhat)

Ici-pici só

a sütéshez olaj

 

 

Elkészítés:

 

1. Felfuttatom az élesztőt a langyos tejben, a cukorból is teszek hozzá egy csipetet.

2. Közben a többi hozzávalót a vaj kivételével egy nagyobb tálba mérem, majd beleöntöm a felhabosodott élesztős tejet is.

3. Következik a dagasztás: az az igazi, ha fakanállal verjük, de a kézimixer dagasztókarjával is jó lesz. Nagyon lágy tészta lesz belőle, az olvasztott vajat csak pár perc elteltével kezdem hozzáadni.

4. Ha már szép hólyagos és elválik az edény falától, megszórom kevés liszttel, és letakarva duplájára kelesztem, 1-1,5 óra alatt.

5. Lisztezett deszkára borítom, és kézzel kilapogatom jó másfél ujjnyi vastagra. Figyelem! Ne engedj a csábításnak, ne legyen túl vékony!

6. Én a Nagymamám fánkszaggatójával szaggatom, ha neked ilyen nincs, pohárral is mehet, és kis távolságra téve egymástól, abrosszal letakarva újabb fél órát kel.

 

 

7. Egy nagyobb lábosban (26-28 cm) kétujjnyi olajat melegítek. Nem könnyű eltalálni, milyen forró legyen! Pici leeső darab tésztát beledobok, ha azonnal megbarnul, túl meleg, ha lassan úszkál benne, még hideg az olaj.

8. Hüvelykujjal benyomom a fánkok közepét, és azzal a felükkel teszem az olajba, ami felül volt, egyszerre 4 darabot, és 1-2 percig fedő alatt sütöm közepes lángon. Ha már szép piros, megfordítom és a másik oldalát is megsütöm, ezt már fedő nélkül.

9. Papírtörlőre szedem őket, és még melegen megszórom porcukorral.

10. Azonnal tálalom, klasszikusan baracklekvárral. A tojás megmaradt fehérjéből 2-3 evőkanál porcukorral, pár csepp málnaszörppel vagy 1 evőkanál lekvárral alaposan felverve finom hab készül, ezt is mellé adom.

 

Finom & nőies oldalát már a Facebookon is megtalálod.

Gyere olvasgatni, nézelődni, beszélgetni!