Kedvelj minket a Facebookon!

ERZSÉBET CSÁSZÁRNÉ SZÉPÍTŐ FÜRDŐI

 

Sisi gyakran vett frissítő és karcsúsító fürdőket szépsége és fiatalsága megőrzése érdekében. Különösen szeretett olívaolajban megmártózni, mert meggyőződése volt, hogy jót tesz a bőrének. (Manapság már nem vitatott a különböző olajok bőrápoló hatása.) Unokahúgától, a cserfes szájú Wallersee grófnőtől azt is tudjuk, hogy Sisi a forró olívaolajra esküdött. A grófnő lejegyzett egy esetet, amikor nagynénje majdnem feláldozta magát a szépség oltárán (kép: festője F.X.Winterhalter):

“Az olaj úgy felmelegedett, hogy szinte már forrt, és Erzsébet egy hajszál híján a keresztény mártírok rettenetes sorsára jutott.”

(A történet Chris Stadtlaender Sisi császárné titkos szépségreceptjei című könyvének 38. oldalán olvasható.)

Erzsébet császárné és királyné ma is híres a szépségkultuszáról, ami a rendszeres fürdőket és hajmosást is magába foglalta. Kezdetben Sisinek nem volt saját fürdőszobája a Hofburgban, helyette a császári család többi tagjához hasonlóan ő is kapott egy mosdótálat, amelyet a hálószobájában helyeztek el. Természetesen ez nem volt neki elég, így miután a császárral házasságot kötött, biztosítottak számára egy fadézsát, illetve később valószínűleg egy fakádat is. 

 

Képen lent: Sisi fürdőszobája a bécsi Hofburgban -  © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. / Alexander Eugen Koller

A bécsi udvar megdöbbenéssel fogadta, hogy az ifjú császárné naponta, minden ruhát levetve fürdőt vesz. Zsófia főhercegné udvarában - mert ez sosem lett igazán Sisié - a spanyol etikett szigorú szabályai uralkodtak, amelyek már akkoriban is elavultnak számítottak.

Erzsébet a szépsége és fiatalsága megőrzése érdekében tett lépései az udvarból megbotránkozást váltottak ki, azonban nem voltak egyedülállók Európában. Ausztria császárának - vagy talán inkább az anyjának - az udvarában elszállásolt magas rangú vendégek közül többen meglepve tapasztalták a fürdőszoba hiányát. Bécsben Zsófia főhercegné törvényei uralkodtak, talán erre is vezethető vissza az, hogy a Burgban Sisinek csak viszonylag későn, 1876-ban építették ki az akkori legmodernebb fürdőszobát. (Zsófia főhercegné 1872-ben halt meg.) Sisi wc-je a Hofburgban delfin alakú volt. A császárné nagyon szerette ezt a motívumot: Ez köszönt vissza sok személyes használatú tárgyán, többek között egyes (csupán négy-hat terítékes) ét- és evőeszközkészletén, valamint a korfui ruhatárának néhány darabjában is.

A Schönbrunni Kastély © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. / Alexander Eugen Koller

 

Marie Wallersee, a fent említett unokahúg nem mellesleg Erzsébet testvérének, Lajosnak és a feleségének, Henriette Mandelnek, az egykori színésznőnek a gyermeke. Lajos Vilmos herceg, Sisi legidősebb testvére, Henriette Mendellel kötött morganatikus házassága miatt lemondott elsőszülöttségi jogáról. Ez a kapcsolat a Wittelsbach-házban nagy botrányt kavart, annál is inkább, mert a párnak már volt egy gyermeke. Azért, hogy mérsékeljék a házasság rangon aluli mivoltát, Henriette megkapta a Wallersee bárónői címet a császártól, de még így sem fogadta be őt a főrendi társaság.

 

Marie Wallersee és családja étete képekben angol felirattal 

 

SZÉPSÉGFÜRDŐ RECEPTEK

 

Végezetül következzen néhány, a fürdéshez használt csodaszer a császári udvari receptkönyvből (Chris Stadtlaender Sisi császárné titkos szépségreceptjei című könyvének felhasználásával: 82-84):

Keleti luxusfürdő - Nofreteté egyiptomi királyné nyomán

1 l tej

1 csésze virágméz

2 evőkanál virágpor

Illatesszenciák ízlés szerint (ámbra, szegfűszeg, szantálfa, orchidea stb.)

Gyógyfüves fürdő (frissít, élénkíti a vérkeringést, és tisztítja a pórusokat)

Fél-fél maroknyi a következőkből: kamilla, borsmenta, rozmaring, levendula, zsálya, hársvirág, édeskömény, szénavirág

Fél csésze méz

Víz

Elkészítése: A gyógyfüveket forrásban lévő vízbe dobjuk, majd egy órát állni hagyjuk, ezután a lecsepegtetjük, leszűrjük, és kinyomkodjuk a folyadékot a gyógyfüvekből, majd a főzetet (mármint a folyadékot) mézzel elkeverve a fürdővízbe öntjük.

Kleopátra-féle tejfürdő (a puha és bársonyos bőrért) - Kleopátra, egyiptomi királynő nyomán

1, 5 liter tej

1,5 csésze méz

Fürdőzzünk 15-20 percet 36-39 fokos vízben!

Elizabeth Taylor - Kleopátra (1963): George Sand (Aurore Lucile Dupin) ; Ninon de l’Enclos

 

George Sand-féle szépségfürdő

Geroge Sand (1804-1876) a francia származású Aurore Dudevant bárónő írói álneve volt. Az, hogy Sisihez hasonlóan szerette a szépségfürdőket, a következő recept is bizonyítja:

300 g tengerisó

2,5 dl tejszín

2 csésze méz

Ninon de l’Enclos-féle mézes tejfürdő

Ninon francia származású luxus kurtizán volt, a francia királyi udvarban, a művészetek és a kultúra híres pártfogója volt.

500 g só (száraz bőr esetén kevesebb só, és több tej használata javasolt)

1 liter tej

1 csésze méz

Elkészítése: A sót a fürdőkádba tesszük, majd ráengedjük a melegvizet, miközben a felmelegített tejet összekeverjük a mézzel majd a fürdővízbe öntjük. 15-20 percig fürdőzzünk benne!

Facebook – ERZSÉBET KIRÁLYNÉ

In English: EMPRESS SISI’S BEAUTIFYING BATHS

Felhasznált irodalom: Katrin Unterreiner: Sisi - Myth and Truth ; Chris Stadtlaender: Sisi császárné titkos szépségreceptjei