Kedvelj minket a Facebookon!

ÖKOMOSODA

Tavaszi nagymosás természetesen

 

 

 

Gyönyörűen ragyogott a nap a hétvégén. Élveztem, ahogy besütött a lakásba, bevilágította a teret… Aztán a legfényesebb pillanatban megállapítottam, itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak! :)

Tudtad, hogy nincs szükség százféle drasztikus hatású vegyszerre egy átlagos háztartásban?  Tisztítószereink egy részét könnyen elkészíthetjük magunk is!

 

A házi készítményeknek több előnyük is van:

 

- környezetbarátok, nem terhelik vizeinket

- olcsón és egyszerűen elkészíthetőek néhány alapanyagból, ezeket bioboltokban keresd

- nem fertőtlenítenek drasztikusan, nem pusztítanak el minden kórokozót, hiszen az immunrendszerünk szempontjából egyáltalán nem előnyös a „steril” környezet

- nem tartalmaznak szintetikus adalékokat, kőolajszármazékokat

 

A zöldülés során fontos a fokozatosság, csinálj mindent úgy, hogy jól belesimuljon a napi rutinodba, szép lassan alakítsd át a szokásaidat, közben figyeld, neked mi válik be, mi nem. :)

 

Néhány egyszerű, kipróbált ötlet:

 

1. súrolópaszta: szódabikarbóna + annyi víz, hogy kenhető paszta állaga legyen. Finomszemű sóval fokozható a hatása. Szivaccsal vagy ronggyal használd, bő vízzel öblítsd!

 

2. lefolyótisztító, zsíroldó, szagtalanító (pl. mosogatónál): 2-3 evőkanál szódabikarbóna a lefolyóba + 2 dl ecet rá, negyed óra múlva forró vízzel öblítsd át!

 

3. öblítő helyett: az öblítőszerek erősen allergének, így ajánlott hígítani, legalább fele-fele arányban vízzel, vagy 10%-os ecettel.

 

Végül jöjjön egy univerzális mosógél receptje:

 

Mire használhatod? Szinte mindenre :)

- áztatás, minimum 60 fokon: konyharuhák, abroszok, függönyök, törölközők, ágyneműk, erősen szennyezett ruhák, munkaruhák

- felmosás: kerámia-, kőburkolat, terasz

- lemosás: kerti műanyag bútorok, kerti játékok, ablak- és ajtókeretek, csempe, mosdókagyló, fürdőkád, stb.

 

Hozzávalók:

 

1 db mosószappan, 100 g, lereszelve (lehet házi vagy bolti mosószappan is)

50 g mosószóda

50 g szódabikarbóna

4 liter víz

 

Elkészítés:

 

1. Felforralok 2 liter vizet és kevergetve teljesen feloldom benne a szappant, a szódabikarbónát és a mosószódát, majd hozzáadom a maradék vizet és botmixerrel alaposan átdolgozom.

2. Hagyom teljesen kihűlni.

3. Másnap újra átkeverem a botmixerrel és tiszta ásványvizes palackokba töltöm. Minden üveget felirattal látok el!

4. Használat előtt a besűrűsödött gélt alaposan felrázom. Fél – egy decilitert mérek ki mosásonként a víz mennyiségétől függően.  

 

Mosógélbe áztattam a fehér terítőket, csipkéket, így lebegtek a tavaszillatú szélben:

Ha neked is van kedvenc praktikád, vagy elkészíted a mosógélt, szívesen olvasnánk tapasztalataidat írj nekünk a következő címre vagy a TUMAG Facebook oldalán üzenetben: szerkesztoseg@tumag.hu (a tárgy rovatba: Finom & nőies)

TUMAG - A Tudatos Magazin - Facebook 

Finom & nőies már a Facebookon is! Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)