Kedvelj minket a Facebookon!

A titokzatos jótevő – Erzsébet születésének napján

 

1837 szentestéjén, 10 óra 43 perckor hangos sírás rázta meg a Miksa bajor herceg müncheni palotájának központi szárnyát. Megszületett harmadik gyermeke: egy lány! A herceg boldog volt – a lánygyermekeket jobban szerette, mint a fiúkat. A kislány a Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia nevet kapta. Nemcsak a szülei, de mindenki más is rendkívül szerencsés előjelet látott abban, hogy a kicsi fogacskával a szájában, szenteste jött világra, ami ráadásul vasárnapra esett. Úgy tartották, hogy nagy dolgokat fog majd véghezvinni.  A királyné születésnapja alkalmából fogadjátok szeretettel az alábbi kis anekdotát, amely a müncheni nép körében terjedt el. 

Állítólag lánya születésének a másnapján Miksa herceg, aki szeretett álruhában jótékonykodni, végigjárta München legszegényebb részeit, ahol találkozott egy asszonnyal, aki hatalmas zsákja súlya alatt görnyedezett.

—Dicsértessék a Jézus Krisztus! – köszöntötte az asszony az előkelő férfit.

—Mindörökké Ámen – felelte a herceg – Miért cipel áldott karácsony estéjén ekkora nagy terhet?

—Elmondom én kegyelmednek! A szegény gyermekeim nem kapnak karácsonyi ajándékot, gallyakat gyűjtöttem legalább, hogy jó meleg legyen a szobában.

—Nagyon helyes – felelte a herceg – Én már kaptam ajándékot, a szenteste született lányomat, Lizit. Szeretném, ha Ön is osztozna az én boldog karácsonyomban.

Franz Hanfstaengl: Miksa bajor herceg (Forrás: Bajor Állami Könyvtár). Joseph Karl Stieler: Ludovika bajor királyi hercegnő és Miksa bajor herceg eljegyzési képe (Forrás)

 

Ezután feljegyezte az asszony nevét és címét. Hazatérve küldött két szolgát hozzá fejedelmi ételekkel töltött, nagy kosarakkal felpakolva. Miközben a hálás asszony kiürítette a kosarak tartalmát, talált bennük két, pénzérmékkel teli borítékot.

Azt nem tudjuk, hogy 1837 karácsony éjjelén valóban végigjárta-e München szegény részeit Miksa herceg, azt viszont igen, hogy gyakran tett ehhez hasonló, segítő célú látogatásokat. Számos történet maradt fenn a nép körében arról, hogyan jótékonykodott a herceg álruhában, a szegény bajor nép körében. (Miksa eleinte sokat nevezte Lizinek Erzsébetet, akit kisebb-nagyobb családi körben Sisinek becéztek.)

Miksa herceg karácsonyi jótékonykodásáról szóló párbeszédet az alábbi könyv alapján írtam: Clara Tschudi – Empress Elizabeth, Empress of Austria and Queen of Hungary című, 1901-ben megjelent bibliográfiája.

Káli-Rozmis Barbara

Színes kép: Erzsébet testvérével, Károly Tivadarral (forrás). Müncheni palota - további képek ITT. Ludovika hercegné Sisivel (bölcsőben), Ilonával és Lajossal

 

Erzsébet királyné források alapján feldolgozott, új biográfiája (a fenti anekdota nem része a könyvnek). Az írás először a Patreonon (Erzsébet királyné exkluzív) jelent meg, 2020 decemberében.

Káli-Rozmis Barbara - Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem?

Erzsébet királyné családi-baráti körben ünnep idején – 2022. december 15. Erzsébetligeti Színház