Kedvelj minket a Facebookon!

Gasztroajándék a kertből

Levendulás cukor és keksz

 

 

Régebben a levendula éltes hölgyek ruhásszekrényét, zsebkendőjét illatosította, igaz?

Felejtsd el!

Mára ez a szép nyári virág teljes értékű fűszerként bevonult a konyhába!

Észrevetted, hogy ilyenkor minden levendulás?

Magunk is készíthetünk belőle sok mindent, most levendulás cukrot és sütit mutatok.

Mindkettő remek gasztroajándék!

Mire használhatod majd a cukrot azon kívül, hogy gyönyörűen mutat a polcon?

Készülhet vele sütemény, tehetjük teába, kávéba, ízesíthetünk vele limonádét, sőt, a lekvárokba is kerülhet belőle.

Én most levendulás linzer szíveket sütöttem uzsonnára.

 

Hozzávalók

 

2,5 dl-es üveg levendulás cukor

10-12 szál levendula

kb. 250 g kristálycukor vagy barnacukor

dekoráláshoz szalvéta vagy mintás papír, szalag

 

Levendulás linzer szívek

 

300 g liszt

200 g vaj

100 g levendulás cukor

1 tojássárgája

1 vanília rúd kikapart magja (végszükség esetén 1 csomag vaníliás cukor)

1 csipet só

 

 

Elkészítés

 

Levendulás cukor díszített üvegben:

 

1. A friss levendulaágakról lemorzsolom, lecsipkedem a virágokat, és pár órán át hagyom kicsit szikkadni.

2. Addig választok egy szép üveget, alaposan kimosom, és keresek szép papírt, szalagot a díszítéshez.

3. Az üvegbe rétegezem a cukrot a levendulával. Nekem úgy tetszik, ha a virágok az üveg szélénél vannak, így kilátszanak a cukorból. Egy kiskanállal ügyesen tudom helyezgetni őket. Tetejére cukor kerüljön.

4. A teli üveget fémtetővel lezárom, levendulamintás vagy lila papírral, szalaggal, felirattal díszítem.

5. Egy-két hét alatt a cukor átveszi a levendula aromáját, és máris ajándékozható, használható. Átszitálva, a levendulával összedarálva, vagy így, ahogy van, a virágokkal együtt is.

 

Így készülnek a levendulás linzer szívek:

 

1. A jó linzer titka: hideg alapanyagok és villámgyors munka!

    A vajat felkockázom vagy lereszelem és gyorsan összemorzsolom a liszttel.

2. Hozzászórom a cukrot, közepébe a tojás sárgáját, és a vaníliát.

3. Gyorsan összeállítom a tésztát, nem gyúrom agyon, ne melegedjen fel a kezemtől, csak míg egynemű gombóccá áll össze. (Mindezt konyhai aprítógépben még gyorsabban elvégezhetjük.)

4. Beteszem a hűtőbe legalább egy-két órára, de egy napig is ott maradhat.

5. Lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtom, kiszaggatom, és sütőpapíros tepsire sorakoztatom. Nem fog megnőni, mehet viszonylag sűrűn. (Ez az adag 2 nagy gáztepsire fér rá.)

6. 180 fokon kb. 10-12 perc alatt megsütöm. Figyelem! Nagyon hamar megsül, ne menj messzire! 

7. Bónusz:

Aznap nem kell a légfrissítőt pazarolnod, a finom keksz mellé mesés illat is jár :)

8. Ha ajándékba adod a levendulás cukrot, nyomtasd ki a linzer receptjét, és kösd az üveg nyakára. Vagy esetleg elég a linket ráírnod :)

 

 Még több levendulás ötletért kattints ide

 

Finom & nőies már a Facebookon is! Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)