2024-10-08 17:32
Jelenleg online: 3 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Levendulás cukor és keksz
Régebben a levendula éltes hölgyek ruhásszekrényét, zsebkendőjét illatosította, igaz?
Felejtsd el!
Mára ez a szép nyári virág teljes értékű fűszerként bevonult a konyhába!
Észrevetted, hogy ilyenkor minden levendulás?
Magunk is készíthetünk belőle sok mindent, most levendulás cukrot és sütit mutatok.
Mindkettő remek gasztroajándék!
Mire használhatod majd a cukrot azon kívül, hogy gyönyörűen mutat a polcon?
Készülhet vele sütemény, tehetjük teába, kávéba, ízesíthetünk vele limonádét, sőt, a lekvárokba is kerülhet belőle.
Én most levendulás linzer szíveket sütöttem uzsonnára.
Hozzávalók
2,5 dl-es üveg levendulás cukor
10-12 szál levendula
kb. 250 g kristálycukor vagy barnacukor
dekoráláshoz szalvéta vagy mintás papír, szalag
Levendulás linzer szívek
300 g liszt
200 g vaj
100 g levendulás cukor
1 tojássárgája
1 vanília rúd kikapart magja (végszükség esetén 1 csomag vaníliás cukor)
1 csipet só
Elkészítés
Levendulás cukor díszített üvegben:
1. A friss levendulaágakról lemorzsolom, lecsipkedem a virágokat, és pár órán át hagyom kicsit szikkadni.
2. Addig választok egy szép üveget, alaposan kimosom, és keresek szép papírt, szalagot a díszítéshez.
3. Az üvegbe rétegezem a cukrot a levendulával. Nekem úgy tetszik, ha a virágok az üveg szélénél vannak, így kilátszanak a cukorból. Egy kiskanállal ügyesen tudom helyezgetni őket. Tetejére cukor kerüljön.
4. A teli üveget fémtetővel lezárom, levendulamintás vagy lila papírral, szalaggal, felirattal díszítem.
5. Egy-két hét alatt a cukor átveszi a levendula aromáját, és máris ajándékozható, használható. Átszitálva, a levendulával összedarálva, vagy így, ahogy van, a virágokkal együtt is.
Így készülnek a levendulás linzer szívek:
1. A jó linzer titka: hideg alapanyagok és villámgyors munka!
A vajat felkockázom vagy lereszelem és gyorsan összemorzsolom a liszttel.
2. Hozzászórom a cukrot, közepébe a tojás sárgáját, és a vaníliát.
3. Gyorsan összeállítom a tésztát, nem gyúrom agyon, ne melegedjen fel a kezemtől, csak míg egynemű gombóccá áll össze. (Mindezt konyhai aprítógépben még gyorsabban elvégezhetjük.)
4. Beteszem a hűtőbe legalább egy-két órára, de egy napig is ott maradhat.
5. Lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtom, kiszaggatom, és sütőpapíros tepsire sorakoztatom. Nem fog megnőni, mehet viszonylag sűrűn. (Ez az adag 2 nagy gáztepsire fér rá.)
6. 180 fokon kb. 10-12 perc alatt megsütöm. Figyelem! Nagyon hamar megsül, ne menj messzire!
7. Bónusz:
Aznap nem kell a légfrissítőt pazarolnod, a finom keksz mellé mesés illat is jár :)
8. Ha ajándékba adod a levendulás cukrot, nyomtasd ki a linzer receptjét, és kösd az üveg nyakára. Vagy esetleg elég a linket ráírnod :)
Még több levendulás ötletért kattints ide.
A Finom & nőies már a Facebookon is! Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)