2024-12-14 17:07
Jelenleg online: 4 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Hangolódás, várakozás, készülődés
Advent első hetében érdemes végiggondolnunk az ünnepi menüt, mit szeretnénk sütni-főzni. Van-e kedvünk a nagy klasszikusokhoz, beiglihez, zserbóhoz, vagy elég lenne valami kis aprósütemény, amiből egy-egy szemet bármikor bekaphatunk tea vagy kávé mellé is?
No igen, de egyféle aprósütemény nem elég, és uncsi is…
Ha sosem volt időd többféle aprósüteményt sütni, ez a te recepted! Egy tésztából négy teljesen különböző sütit készíthetsz, rövid idő alatt, egyszerűen.
Lesz itt lekváros, diós, marcipános, csokis csemege, sőt, a sort te magad is folytathatod, hisz csak a fantáziánk szab határt az alkotásnak! Lássuk hát!
Hozzávalók:
250g liszt, ebből én 100g teljeskiőrlésűt használtam
50g darált dió
150g vaj
80g cukor vagy édesítőszer
1 evőkanál vanília kivonat vagy egy csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál sütőpor
1 tojás sárgája
kétféle, kicsit sűrűbb lekvár
1 tábla étcsokoládé
pár szem egész mandula
1 csomag kész marcipán massza
díszítő cukor
porcukor + vaníliás cukor
Elkészítés:
1. A lisztet elkeverem a sütőporral, majd elmorzsolom a vajjal. (Ezt több részletben az aprítógépben is végezhetem.)
2. Hozzáadom a cukrot, vaníliát, diót és a tojás sárgáját, és gyors mozdulatokkal gombóccá gyúrom, ha nehezen áll össze, 1-2 evőkanál hideg vizet adjunk hozzá, majd folpackkal letakarva a hűtőben pihentetem legalább 1 órát, de akár egy éjszakát is.
3. A tésztát 4 részre osztom, egyszerre csak egyet veszek ki a hűtőből.
4. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra.
5. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtom a tésztát, és az első lapot apró virágformával kiszúrom, lehetőleg párosan legyenek, hiszen a kis formák felét középen is kiszúrom, ezek lesznek majd a lekváros süti tetején. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket.
6. A következő tésztaadagokat ugyanígy kinyújtom, egyikből kis szívformákat, másikból nagy hópelyheket szaggatok, mehetnek a tepsire. Ha az első tepsi tele lett, beteszem a sütőbe, és 12-15 perc alatt aranybarnára sütöm.
7. Az utolsó tésztagombócot ujjnyi hengerré sodrom, kb. 6 centis rudakat vágok belőle, és egy mozdulattal kifli alakúra hajtom. Ezt is megsütöm, és azon melegen vaníliás porcukorba hempergetem.
8. Kezdődhet a díszítés!
1. Hókifli
Ezzel már készen is vagyunk, a porcukorból kivéve máris elkészültek :)
2. Lekváros linzerkarika
A lekvárt alaposan felkeverem, hogy jól kenhető legyen. Egy teli virágformát megkenek a lekvárral, és egy lyukas virágot a tetejére ragasztok. Kis porcukrot kap majd a tetejére.
3. Mandulás-marcipános szívek
A marcipánt porcukorral szórt deszkán kinyújtom 3-4 mm vastagra. Apró szíveket szúrok ki belőle, annyit, ahány tésztaszív van. Egy-egy tésztaszív-alapot megkenek lekvárral, és ráillesztem a marcipánt. Vízfürdőn megolvasztom az étcsokit, a szíveket félig belemártom, és egy-egy egész mandulával díszítem. Sütőpapírra teszem megszáradni.
4. Hópelyhek
A hópelyhekre az olvasztott csokival vonalakat húzok, és azonnal szórócukorral díszítem.
+ 1 ötlet:
Gasztroajándék
Az aprósüti a gasztroajándékok klasszikusa, finom, szép, dekoratívan csomagolható. Ki ne szeretné?! Ajándékozzuk bátran, örömmel!
A Finom & nőies már a Facebookon is! Gyere olvasgatni, beszélgetni, inspirálódni :)