Kedvelj minket a Facebookon!

ÚJ ANGLISZTIKA MESTERKÉPZÉS A KODOLÁNYIN

 

A Kodolányi János Egyetemen több évtizede folyik anglisztika alapszakos képzés, amely a Bolognai Rendszer bevezetésével felváltotta a klasszikusnak mondható angol nyelvtanár szakot. Azonban a 2023/2024-es tanévtől keresztféléves rendszerben lehetőség nyílik az egyetemen arra, hogy a halhatók anglisztika mesterszakon folytathassák tanulmányaikat. A FIBAA akkreditáció által jóváhagyott képzés a World Englishes /Világangol nevet kapta, és teljesen más tematikával rendelkezik, mint a többi hazai mesterképzés.  Dr. habil. Kodó Krisztinával, a Kodolányi János Egyetem Anglisztika tanszék vezetőjével beszélgettünk a beindulás előtt álló szakról.

Miben lesz más ez az anglisztika képzés, mint a többi egyetemé Magyarországon?

Egyrészt a Global Englishes tematika miatt különbözik a mi képzésünk a többi hazai anglisztika mester szaktól. Ez annyiban tér el a hagyományos anglisztika/amerikanisztika képzésektől, hogy itt kiemelten  fontos szerepet kap a többi angolszász kultúrkörbe tartozó ország, az ott beszélt sokféle nyelvváltozat, és ehhez kapcsolódóan az ottani kultúra és a helyi angol nyelvű irodalom is. Így elmondható az, hogy a képzés sokkal szélesebb körű lesz és így elmélyültebb tudást biztosít ebben a témában.

Milyen területeken lehet elhelyezkedni ezzel a végzettséggel?

Annak ellenére, hogy hasonló lehetőségekre épül, mint az alapképzés, mégis szélesebb körű tudással indulhatnak el hallgatóink a munkaerőpiacon. Ezzel a végzetséggel ugyanúgy el lehet helyezkedni az állami és nonprofit szektorban, valamint multinacionális vállalatoknál is, mint adatelemző, projektkoordinátor, szaknyelvi szakértő, nyelvi tréner, coach, de akár ott van még a HR terület is, valamint a hagyományos tolmácsolással és fordítással járó munkakörök is. Ugyanakkor a képzés specializáltsága miatt a szaknyelvi tudás jóval elmélyültebb lesz, mint a hagyományos BA esetében.  

dr. habil. Kodó Krisztina. Fotó: Káli-Rozmis Károly

Tehát kimondhatjuk, hogy a speciális tematika miatt a hagyományos értelemben vett nyelvészet- és irodalom-centrikus irányvonal mellett egy harmadik utat kínál a Global Englishes mesterképzés?

Pontosan, mivel ez a képzés túlmutat a hagyományos értelemben vett bölcsészettudományi megközelítésen, mivel ez egy erőteljesen gyakorlatorientált inter- és multidiszciplináris és transzdiszciplináris alapokon nyugvó képzés. Ehhez egyébként egy nagyon erős és lelkes nagy tudású tanszéki gárdánk van, ahol a kollégák nagyon jól ismerik a területüket. A tematika az ő segítségükkel állt össze koherens egésszé, és mindannyian nagyon lelkesek vagyunk, hogy a szak elindulhasson.

Kapcsolódhat-e ez a tanárképzéshez?

Annyiban igen, hogy a képzésben szerepet kap az, hogyan történik az ELF (English as a lingua franca), mint nyelv tanítása. Itt olyan országokra gondolok, mint például a Dél-Afrikai Köztársaság, Ausztrália, Írország, Skócia, Kanada, valamint az ázsiai és afrikai angol is. Annak ellenére, hogy a hazai bölcsész- és tanárképzésekben a brit és amerikai szemlélet uralkodik, ugyanakkor a mi képzésünkben fontos szerepe van annak, hogy a hallgatók ebből kiléphessenek, és felfedezhessék azt, hogy mennyire sokrétű az angol nyelv. Erre pedig nagyon jó az interdiszciplináris szemlélet, ami ennek a képzésnek a velejárója lesz.

Mennyire illeszthető a szak a későbbi Phd tanulmányokhoz?

A mesterképzés alapvetően már egy magasabb szintű képzés, hiszen itt már önálló kutatás felé tereljük a hallgatókat, akik így sokkal nagyobb szabad kezet kapnak, hogy önállóan kibontakozhassanak egy olyan területen, amin dolgozni szeretnének. Ezt a folyamatot mi elindítjuk, és elvisszük őket a kilépésig. Egyébként a mesterképzések funkciója tulajdonképpen az, hogy felkészítse a hallgatókat a doktori iskolába való belépéshez.

Említetted azt, hogy a képzést a FIBAA, az International Business Administration Accreditation akkreditálta 2023 márciusában. Ez miben különbözik egy magyar akkreditációtól?

A FIBAA főleg minőségbiztosítási szempontból, valamint az EU-s trendek és elvárások alapján akkreditálja a képzéseket. Mi öt évre kaptuk meg az akkreditációt. A többi hazai egyetem anglisztika képzéseit a MAB hagyta jóvá, a nemzetközileg elfogadottól eltérően ők más szempontok alapján véleményeznek, de mivel az egész felsőoktatás jelenleg átalakulásban van, a cél többek között az lesz majd, hogy ezeket a nemzetközi trendeket hazai platform alá hozzák. Visszatérve a FIBAA-ra, én nagyon örülök annak, hogy ők hagyták jóvá az anglisztika szakjainkat, mivel ez rendkívül magas presztizzsel bír, és így a versenyhelyzetünket is erősíteni fogja a jövőben.

Hány főt vár a mesterképzés?

A célunk az, hogy kezdetnek 10-15 hallgatónk legyen nappali és levelező képzésen egyaránt. Ugyanakkor vannak államilag finanszírozott helyeink is, ami a jelenlegi trendváltás időszakában is vonzó lehet többeknek. Október 18-án tartottunk egy kedvcsináló alkalmat, és nagy örömünkre voltak érdeklődők. Ezt hamarosan egy új időpontban november elején megismételjük, mielőtt novemberben 15.-vel a jelentkezés lezárul a keresztféléves képzésünkre.

Köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánok a képzés elindulásához!

 

További információ a képzésről itt: https://www.kodolanyi.hu/felveteli/tanulmanyok/mesterkepzes/anglisztika