Kedvelj minket a Facebookon!

TESTÜNK A LELKÜNK TEMPLOMA

 

Az emberi szervezet hihetetlen tartalékokkal rendelkezik! Amíg fiatalok vagyunk, kevésbé vagyunk tudatosak az élet egész területét illetően, így egészségünkkel kapcsolatban sem. Csak élünk, ahogy látjuk környezetünktől, szüleinktől, tanárainktól, barátainktól. A média által ránk zúdított információk is meglehetősen nagy befolyással bírnak ránk, amik lehetnek pozitívak, de negatívak is. Mindez miért lenne baj? Azért, mert sok esetben a testünket, szervezetünket csak használjuk, esetenként rosszul bánunk vele, nincs karbantartás, regenerálás, és így az sokkal hamarabb felmondja a szolgálatot, mint kellene.

A kutatók is alátámasztják azt a tényt, hogy szervezetünk képes akár 120 évet is működni. Erre példák azok az emberek, akik igen magas kort, 100-120 évet is képesek megélni vagy akár afelett. Tele van velük az internet. Természetesen ezek nem általános esetek, de lehetséges. Ehhez képest, az átlag életkor Magyarországon a férfiaknál 71, a nőknél 76 év. Tehát épphogy a felét meghaladjuk annak, amit élhetnénk. S hogy mi a hosszú egészséges élet titka? Nincs erre külön recept. Egy biztos, a hosszú egészséges életet megélt embereknél általában jellemzők voltak: a lelki nyugalom, a fizikai aktivitás, és a táplálkozás mértékletessége.

Persze, lehet, hogy nem mindenki akar hosszú életet élni. Ez érthető. Azt viszont úgy gondolom, mindenki szeretné, hogy amíg él, addig egészséges legyen és energikus. Az igazi cél tehát testünkkel kapcsolatban ez lehetne: amíg élünk legyünk egészségesek, energikusak és élettel telik! Nincsen általános recept. Mindenkinek a saját tapasztalatai a legfontosabb visszajelzések. Ha keressük, megtaláljuk a módját a saját egészséges életmódunknak. Ami nálam nagyon bevált, az hasonló a magas életkort megélt emberek jellemzőihez: - lelki béke, lelki nyugalom, - testmozgás, fizikai aktivitás, - mértékletes táplálkozás, minél természetesebb állapotában (főzés és sütés nélkül), melyben sok nyers összetevő van, főleg zöldség és gyümölcs.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amíg nem tudjuk, vagyis nem tudatosítjuk, hogy hogyan tudnánk megőrizni fiatalságunkat és egészségünket, addig nem is lesz másként. Sokan azt mondják, hogy nem is akarnak sokáig élni, de ki akarják „élvezni" az életet. Ilyen is van, ez az ő döntésük, ezt el kell fogadnunk. Bár kevésbé hiszem el, hogy van olyan ember, aki szeretne beteg lenni. Csak éppen nagyon sok olyan ember van, aki nem tudja, hogyan tegyen az egészségéért, vagy lusta tenni érte, vagy más egyéb céljait az életében annyira ez elé helyezi, mivel esetleg figyelmetlenségből vagy más szempontoktól vezérelve nem gondolja át, hogyha nincs egészsége, akkor kerek, egész élete sincs, s bármit is ér el közben, azt már nem fogja tudni élvezni.

Testünk nem más, mint a lelkünk temploma, ezért vigyáznunk kell rá, gondoskodó figyelmet kell rá fordítanunk! Ha így teszünk, sokáig örülhetünk az „élet" nevű csodának, jó egészségben, fiatalosan, energikusan!

 

Felhasznált irodalom:
Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás - A nyugati életmód és a civilizációs betegségek

Dr. Lenkei Gábor: Cenzúrázott egészség
Képek forrása VisualHunt, valamint Erika portré: Tinafotó/Blaskó Tina