Kedvelj minket a Facebookon!

TAVASZI HAJÁPOLÁSI TITKOK A MEGÚJULÁSÉRT

 

Lehetünk nők vagy férfiak, sokunk számára a dús, egészséges hajkorona része személyiségünknek. Lehet hosszú vagy rövid, természetesen hullámos, egyenes vagy göndör, mindannyian arra törekszünk, hogy egészséges legyen, azonban ez nemcsak attól függ, hogy milyen hajápolókkal, samponokkal és fixálókkal dolgozunk, hanem az is nagyon fontos, milyen étrendet követünk.

Ahhoz, hogy hajunk erős, szép és vitalizált legyen, érdemes minél több tejterméket, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanunk, amelyeknek aminosav- és vitamintartalma belülről csodát tehet hajkoronánkkal, ugyanakkor ugyanilyen fontos, hogy olyan hajápoló termékeket használjunk, amelyek a lehető legkevésbé károsítják hajszálainkat. A hajtípusunk dönti el, hogy milyen sampont használjunk, azonban a legcélszerűbb az, ha a lehető legtermészetesebb termékeket választjuk, amelyek kíméletesen tisztítanak, ugyanakkor szilikon- és parabénmentességük miatt a lehető legjobb hatást nyújtják.

Napjainkban a hajfestékek tekintetében is hatalmas kínálatból választhatunk, azonban itt is a lehető legjobban döntünk, ha a természetes, növényi anyagokból készült termékeket részesítjük előnyben, vagy mi keverjük ki saját magunknak azt a színt, amit szeretnénk. Barátaim között nagyon kedvelt a henna használata, amellyel könnyedén vörösre színezhetjük hajunkat úgy, hogy a szín intenzitása és szépsége mellett hajszálainkat is ápoljuk.

A henna segíthet abban, hogy zsírosodás eltűnjön, és emellett a hajszálak szerkezetét is megerősíti. Az indiai boltokban kapható hennaporból víz segítségével egy sár állagú, krémes jellegű „levest” kapunk, amelyet hajunkra rákenve, három órán át rajta hagyva csodálatos hatást érhetünk el. Ez a különleges növény Indiából származik, ahol többezer éves hagyománya van használatának. Európába is hamar eljutott, így a gyönyörű, Tizian-vörös hölgyek a reneszánsz korában is ennek a csodálatos pornak köszönhették hajkoronájuk ragyogó színét. Napjainkban az indigó – ugyancsak növényi eredetű – festék segítségével nemcsak vörös színt, hanem a barna többféle árnyalatát, illetve a feketét is elérhetjünk ennek a két csodaszernek a segítségével.

Aki csak különleges ragyogást szeretne hajának adni, az a henna mellett más növényekkel is próbálkozhat. A cékla és a sárgarépa leve, a kamillatea és a zöld dióhéj segíthet azon, hogy kicsit felfrissítsük hajszínünket, azonban radikális változtatásra nincs ezekkel mód.

Ha természetes hajpakolásokra vágyunk, felesleges megvennünk a bolti, drága terméket, hiszen otthon ütős „hajkoktélokat” állíthatunk elő fillérekből. A számomra bevált recept a céklapakolás, amelyet nagyon könnyű elkészíteni. Ebből a csodálatos zöldségből nemcsak remek krémeket, salátákat kreálhatunk, hanem vitamintartalma miatt a hajunkra is kenhetjük.

Egy közepes méretű céklát meghámozok, majd vastagabb szeletekre vágom, és vízzel teli lábosba teszem, ahol forralásig melegítem. Ez a mennyiség több személyre is elegendő, így két szeletet kivéve, és hozzáöntve 5-6 decilitert a most már lilás főzetből egy személyre bőven elég lesz. Ezt, miután langyossá válik, használhatom öblítővízként is hajmosást követően, azonban érdemesebb egy krémes pakolást készíteni méz és olívaolaj (esetleg napraforgóolaj) segítségével. Így már egy könnyen kenhető szuszpenziót kapunk, amelyet kézzel egyszerűen a hajunkba masszírozhatunk. Hatóidőnek elég a fél óra, utána egy alapos hajmosást követően hajunk selymes, erőtől duzzadó lesz.

Ha a szőke hajunkat szeretnénk felfrissíteni, ugyanakkor élettel megtölteni, a kamilla számunkra jó barát lehet. Kamillateából fél litert készítünk – érdemes kamillavirággal dolgozni - majd méz és olívaolaj segítségével egy ugyancsak könnyen kenhető szószt kapunk, amelyet könnyen felkenhetünk hajunkra, és napos időben, melegben akár a természetben várhatjuk ki hatását. Mivel a reneszánsz költők a szőke hajat dicsőítették, erre a színre vágyott minden hölgy Európa-szerte.

Ez a korszak a hajápolást is fontosnak tartotta. A hajmosás és szárítás gyakran egy teljes napot is igénybe vett. A hajfestés is ismert volt, gyakran a férfiak is festették a hajukat. Azok az itáliai hölgyek, akiknek nem adatott meg az aranyszőke haj, a legkülönfélébb eljárásokat is kipróbálták, hogy minél inkább megfeleljenek a szépségeszménynek. Caterina Sforza, aki szépségápolási szerei készítésének kísérleteit egy kódexében örökítette meg (a kódes 1525 másolata fennmaradt), egy szőkítő párlatot is megemlít, illetve azt is, hogy minél gyakrabban kell használni, a hajat pedig napfényben szárítani. Egyik kortársa, Vecellio így ír az ehhez hasonló utasításokat követő hölgyekről:

„A velencei nők ugyanannyi időt töltenek a háztetőn /ill. annak tetején emelt négyszögletű fateraszon/, mint a hálószobájukban, ha ugyan nem többet; hogy szőke legyen a hajuk, egész nap süttetik a fejüket a nappal. Akkor üldögélnek ott, amikor a legforróbb a nap, egy vessző végére tűzött szivacsot ütögetnek valami vízbe, amit vesznek vagy maguk kotyvasztanak, azzal nedvesítik a hajukat. Ha a hajuk megszáradt a napon, újra meg újra megnedvesítik, ettől olyan szőkék, amilyennek ismerjük őket.” (Hannelore Sachs: A nő a reneszánszban, 29. o)

Ha nem tervezünk táplálást, színezést, hanem inkább hajszálainkat szeretnénk erősíteni, érdemes megismerkednünk az almaecettel. Ennek híg oldata nemcsak a fejbőrünk kémhatását állítja vissza a természetes, gyenge savas kémhatássá, hanem gyakori használatával a hajnövekedést is képes serkenteni.

Nos, hölgyeim, itt a tavasz! Hajápolásra fel!

Képek forrása: Pixabay és Pexels