2024-11-07 20:12
Jelenleg online: 6 fő
Kedvelj minket a Facebookon!
Jól bevált családi recept, amelyet kicsi koromtól annyit hallottam, hogy belém ivódott, de minden bizonnyal a génjeimben hordozom. A családkutatásom révén tudom, hogy nagymamáim mindig otthon dolgoztak, ellátták a háztartást, és minden problémára megoldással várták a hazaérkező, fáradt családtagokat. Főként a téli hidegben volt nagy szükség az ő azonnali segítségükre, mikor vacogva a süvítő széltől betoppantak az egész nap fűtött házba, s kezet dörgölgetve mesélték el napjukat a tűz melege mellett. Ha valaki nagyon átfázott, akkor nagymama azonnal készítette a megfelelő teát, ételt és gyógyírt. Tudod, száz éve nem szaladtak apró-cseprő dolgokkal a patikába vagy az orvoshoz, házilag kellett megoldani, amit csak lehetett.
Sokan köhögnek, orrot fújnak, s mi irtózva húzódunk arrébb a tömegben. Száz éve ilyen esetben szóltak egymáshoz az emberek, segítő tanácsokkal, átadták a saját családjukban használt népi gyógymódokat, házi praktikákat.
Íme az idei adventi kemény fagyok idejére egy jól bevált megoldás, hogy minden porcikánk átmelegedjen.
A hűvösebb ősz beálltával, amikor hagymát pucolunk, a felső héjákat tegyük el egy tálcára, és szárítsuk meg. Folyamatosan szaporodik, s mikor teljesen száraz, akkor zacskóba, dobozba gyűjtsük. Természetesen, aki ezt nem tette meg hónapokkal ezelőtt, az a most is elkezdheti félre tenni a hagyma felső héjait.
A hagymatea főzése:
Liternyi vízhez jó marék hagymalevelet vegyünk elő. Ezt forrázzuk, és kicsit (1-2 perc) főzhetjük is. Ha komoly megfázást kell kikúrálni, akkor tehetünk bele nyers hagymát is (kb. egy kis hagyma felét). Majd hagyjuk állni 10-15 percet, utána egy-két teáskanál mézzel melegen igyuk. Ha megfázás kerülget, akkor fél-egy liter hagymateát igyunk meg, mikor hazaérünk. Kicsit pihenjünk is mellé, hogy a hagyma hatóanyagai "nyugodtabban" dolgozhassanak bennünk. A hagyma megöli a bacikat. (Nem árt a gyomornak - erről egy másik cikkben olvashatsz. S az epe problémások is isszák a családban.) Ha erősebb a megfázás, szeleteljünk fel még egy hagymát, sózzuk meg, s egy jó vajas vagy zsíros kenyérrel együk meg. Könnyezünk egy kicsit, “kifújjuk” a kezdődő náthát, és sok esetben azonnal érezzük a jótékony hatást. Ezt több napon át ismételhetjük meg, és a sok dolgunk ellenére, kicsit pihenjünk is, vagy legalább pihentető dolgokat végezzünk otthon.
"Most kis pihenés megakadályozza a napokig való ágyban fekvést!" (Nagymama)
“Mikor kortyolom a kellemesen meleg hagymateát mézzel, fokozatosan testem minden részét átmelegíti, elfeledve, hogy nemrég még vacogtam.”
Sokan húzódzkodnak, hogy ilyet ők nem isznak. Alig érezni a hagyma ízét, s mézzel együtt lehet, meg se mondod, milyen teát iszol. (Ezt kipróbáltam ismerőseimnél...)
A tea mellé teasütemény illik, s Nagymama Adventkor előveszi az elkészített, ropogós karácsonyfadíszeket, mert valahogy mindig van belőlük egy tálkával a szekrényben is.
Talán a legegyszerűbb recept:
40 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
Önts a tálba 40 dkg lisztet, keverd el egy teáskanál szódabikarbónával, tegyél bele 20 dkg vajat, mérj ki 10 dkg porcukrot, és egy tojást törj fel hozzá. Morzsold össze, majd hamar gyúrd össze. Lisztezett gyúródeszkán nyújtsd néhány miliméter vastagságúra, és tetszés szerinti formával szaggasd ki, sütőpapíron 160-170 fokon süsd. Tehetsz rá kandírozott gyümölcsdarabokat is dísznek.
Lehet hozzá tenni gyömbért, fahéjat, vaníliás cukrot, de választhatsz más fűszert is, a fenti recept egy alap, egy teáskanálnyi fűszer nem változtatja az arányokat.
A képeken lévő sütemény tönkölybúza lisztből készült. Ha teljes kiőrlésű lisztből készíted, körülbelül 3-5 dkg-al kevesebbet tegyél bele, mert különben nehezebb a gyúrása.