Kedvelj minket a Facebookon!

A FIATALSÁG ŐRZŐJE

és a hosszú élet titka: a zöld tea

 

Az ázsiaiak már 1211-ben rájöttek a zöld tea életmeghosszabbító tulajdonságára, amikor a zen buddhizmus megalapítója, Eiszai Mjóan kiadott egy írást e bűvös ital jótékony hatásairól. A legrégebben ismert gyógyteaként felhasznált növény, a zöld tea fogyasztásának legendája a 4000 évvel ezelőtti Kínába nyúlik vissza. A korabeli feljegyzések szerint először Krisztus előtt 2737-ben, Shennong császár uralkodásának idején főzték.

A tea az egyik legegészségesebb üdítőital, természetesen cukor nélkül fogyasztva.

Az antioxidánsokban gazdag zöld tea életerő-megújító és rákmegelőző képességgel rendelkezik, ezenkívül sok egyéb jótékony hatása mellett csökkenti a koleszterin szintet, az érelmeszesedést és a szívbetegségek kockázatát.

Ráadásul nemcsak flavonoidokban, hanem ásványi nyomelemekben is gazdag - króm, kalcium, magnézium, mangán, vas, réz, cink, molibdén, szelén, foszfor, stroncium, kobalt és nikkel található benne.

BŐRÜNK IS FIATAL MARAD

A zöld teának, mint a szabad gyökök elleni egyik leghatékonyabb fegyverünknek, a bőr fiatalságának megőrzésében is nagy szerep jut. Bőrünk ruganyosságát és simaságát a kollagénnek és az elasztinnek köszönheti. Remélhetőleg az alábbi képen látható kislány a teagyár vezetőjének a gyermeke, és nem egy gyerekmunkás...

A túlzásba vitt napozás (különösen az ultraibolya sugárzás) a bőr idő előtti öregedését okozhatja, mivel hatására kialakuló szabad gyökök a kollagént támadják meg.

A zöld tea és az egyéb antioxidáns tartalmú élelmiszerek, például a gyümölcsök fogyasztása, védelmet nyújt a kollagénnek és az elasztinnek.

 

A ZÖLD TEA ELKÉSZÍTÉSE

Dr. Lester A. Mitscher és Victoria Dolby a hosszú élet titkát szintén a zöld teában véli felfedezni. A „Zöld tea könyv” című írásukban számtalan tanácsot adnak az ital elkészítéséhez. Lássunk néhányat! A leveles zöld tea sokkal hatásosabb, mint a filteres, ezért igyekezzünk inkább azt fogyasztani. A már felforralt vizet ne használjuk újra, mert gyengíti a tea hatását. A legjobb, ha szénsavmentes ásványvizet vagy tisztított csapvizet használunk.

Az, hogy mennyi koffein kerül a teába, a forrázás utáni áztatási időtől függ: 3 perces áztatás – 20-40 mg koffeint, 4 perces áztatás-40-100 mg koffeint juttat az italba.

Fontos tudni azt is, hogy az egész levelekből kevesebb koffein oldódik ki, mint az apróra törtekből. Mindemellett kísérjük figyelemmel az adott teák fogyasztási tájékoztatóját.

 

VÁRANDÓSOK VIGYÁZZANAK!

„A várandós nők, a premenstruációs tünetegyüttes, valamint a mell fibrocisztás kötőszöveti betegségével bajlódók” kerüljék a koffein tartalmú italok, így a zöldtea fogyasztását is, javasolja Mitscher és Dolby.

Képek forrása: VisualHunt.com

Felhasznált szakirodalom: Dr. Lester A. Mitscher - Victoria Dolby: Zöld tea könyv