Kedvelj minket a Facebookon!

AZ ÖRÖK FIATALSÁG TITKA

 

Az ősi Babilonban az asszonyok a fiatalságuk és a szépségük megőrzése érdekében mézzel elkevert szezámmagot ettek, a római katonák pedig hasonló keveréket fogyasztottak erőnlétük növelésére  - írja a Positive Health Online Magazine. Mivel bizonyos ásványi anyagokból a szezám a legtöbbet tartalmazza, a magok királyának is nevezik.

 

Az asszír mitológia szerint, amikor az istenek megteremtették a világot, szezámmagból készült bort ittak. A hinduk a halhatatlanság szimbólumának tekintik. Ma már tudjuk, hogy a szezámmag gazdag antioxidánsokban, ennek köszönhető a fiatalságot meghosszabbító hatása.

Ha te is szeretnéd megtapasztalni a szezám jótékony hatásait, így használd az olajt: 

Naponta használhatjuk meleg vizes zuhanyozás után – masszírozzuk be a bőrbe, és körülbelül 10 perc múlva töröljük le a felesleget. A meleg víz hatására sokkal hatékonyabban szívódnak be az értékes hatóanyagok.

 

Ha el akarjuk kerülni a bőr zsíros utóérzését, a zuhanyzás előtt a következőképpen használhatjuk az olajt: kenjük be magunkat meleg szezámmag olajjal, és 15 perc múlva szintén meleg vízzel (lehetőleg szappan nélkül) mossuk le. Antibakteriális hatásánál fogva sérült bőrfelületre is alkalmazhatjuk, és jótékonyan hat az övsömörre és az ekcémára is. Bársonyos és puha bőrt eredményez.

Napvédőként csak a kozmetikai célra készített 100 %-os szezámmag olaj a megfelelő. Mivel könnyen lejön a bőrről, fürdőhelyen való használatakor nem biztosít hatékony védelmet, de a leégett bőrt megnyugtatja.

Hajápoló szerként is kitűnő: a fejbőrbe kell masszírozni más hajolajokhoz hasonlóan. Hatása: erősíti a hajszínt, csökkenti a hajhullást és elpusztítja a korpásodást okozó baktériumokat.

 

A zsíros bőrűek is használhatják

Végezetül bármilyen meglepő, nemcsak a száraz és a normál bőrű emberek használhatják hatékonyan a szezámmag olajt, hanem a zsíros és problémás bőrűek is. Az olajos arc- és testápolókat a zsíros bőrűeknek általában nem javasolják, azonban a kutatások bebizonyították, hogy...

... a szezámmagolaj megköti a szabad gyököket késleltetve a bőr öregedésének folyamatát, valamint kitisztítja a pórusokat, és megakadályozza a pattanások kialakulását.

Az olajnak erőteljes szezámmag illata van, viszont ez a felszívódás után már nem, vagy csak egy kicsit érezhető. Akit zavar a szaga, keverje össze az olajt egy kis mandula, rózsa (csak 100 %-os tisztaságú rózsaolajt használjunk, kevés helyen kapható és kis kiszerelésben, mert nagyon drága) vagy más illatos olajjal. Nagyon fontos, hogy minden esetben csak 100 %-os tisztaságú, bőrre is alkalmazható, és nem párologtatóba való, olajt használjunk.

 

Végezzünk bőrpróbát a szezámmagolaj illetve bármiféle olaj használata előtt! Az orvosok szerint néhányaknál előfordulhat a szezámmaggal szembeni érzékenység.

 

A szezámmag származása

 

A szezám származását tekintve megoszlanak a vélemények: vannak, akik Indiából, mások a Szunda szigetekről származtatják, és olyanok is akadnak, akik az afrikai eredet mellett foglalnak állást. „Sesame: New Approaches for Crop Improvement” című tanulmány szerint a szezám a legrégebbi ismert és termesztett olajmag-tartalmú növény.

A mag 50-60 % olajt tartalmaz, amely természetes antioxidánsokban gazdag, és meglepő, de állítólag hétszer több kalcium található benne, mint a tejben.

 

Pórusnyitó tulajdonágánál fogva intenzíven szívódik be a bőrszövetekbe, ráadásul még napvédő hatása is ismert, ezért alkalmazzák egyes napolajok gyártásánál.

 

Felhasznált szakirodalom: Seasam Oil For Skin ; Sesame: New Approaches for Crop Improvement ; Positive Health Online Magazine; Ram, R., D. Catlin, J. Romero, and C. Cowley. 1990. „Sesame: New Approaches for Crop Improvement.” p. 225-228. In: J. Janick and J.E. Simon (eds.), Advances in New Crops. Timber Press, Portland, OR.