Kedvelj minket a Facebookon!

BORDÓ SÁRKÁNY - KÖZÉPKORI MULATSÁG AZ INSTANTBAN

 

Annak ellenére, hogy a középkori zene újjászületése és napjaink világába való átültetése főleg Németországra és más nyugat-európai országokra jellemző, szerencsére hazánkban is vannak olyan formációk, akik ugyanebben a műfajban magas minőséget képviselnek, és egyre többen ismerik őket.

Arany Zoltán, a The Moon and the Nightspirit mellett a Bordó Sárkány Régizene Rend az, aki ebben a neofolkos, neo-középkori zenei közegben jelentős eredményeket tud felmutatni A debreceni székhelyű zenekar több éve különleges hangvételű dalaival, fergeteges koncertekkel kápráztatja el a magyar és egyre jobban növekvő kölföldi rajongótáborát. Két nagylemez után a harmadik CD kiadványuk (A Lány és a Sárkány) is hamarosan megjelenik, amelyet néhány nap múlva mutatnak be Budapest egyik legfontosabb klubjában, az Instantban.

Aki egyszer már látta őket a színpadon, nem könnyen szabadul az élménytől; a játékosság, az improvizációkban gazdag, virtuóz, száz százalékig élő muzsika, amely képes percek alatt középkori vásári forgataggá alakulni. Az öt tagú formáció 2010-ben alakult meg, azóta a hazai színpadok, táncházak, várjátékok és vásári mulattatások mellett nagy sikerrel lépett fel több európai országban önálló koncerteken és középkori és népzenei fesztiválok során.

A Bordó Sárkány saját elmondása szerint középkori világzenét játszik; e letűnt éra dalai és táncai mellett népzenei feldolgozások és saját szerzemények is hallhatóak a zenekar repertoárjában, azonban nem szabad elfeledkezni az erőteljes magyar népzenei megoldásokról, amelyeknek köszönhetően a dalok még crossoveresebben szólalnak meg.

Az öt tagú formáció vezetője és alapítója Dickmann Roland, aki a duda és más középkori fafúvós hangszerek megszólalásáért felelős. A koboz, a citera mestere a Junior Príma-díjas Szlama Laci, aki a zenekar több dalában is énekel. A dobok mögött Szőke Márk Miklós, hegedűn Fábi János, ciszteren és mandocellon Kiss Ernő játszik.

A harmadik nagylemezének bemutatására készülő zenei formáció március 23-án, pénteken este tíz órától varázsol középkori hangulatot az Instant színpadára, és modern lovagrend tagjai elmondása szerint mulatságban, sörben, és jókedvben nem lesz hiány.

Fényképek: Sárvári Géza/ © Bordó Sárkány 

A rendezvény helyszíne: Instant, Akácfa u. 49-51., Budapest, 1073

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/382839362140183/

A belépő 1000 Ft-ba kerül, amelyet a helyszínen lehet megvásárolni

A zenekar honlapja: http://www.bordosarkany.hu

A zenekar Facebook oldala: https://www.facebook.com/bordosarkany/