Kedvelj minket a Facebookon!

Klasszikus karácsonyi fatörzs

Narancs és csokoládé, egy csipet gránátalmával

 

Ha szívesen elvarázsolnád a vendégeidet egy látványos desszerttel, próbáld ki a klasszikus fatörzset!

Ez bizony nem száraz, mint az aprósütemények, de nem is lehet egy könnyed falatnak nevezni… sokfogásos vacsora után csak a legelszántabb édességimádóknak ajánlom :)

Leginkább egy ünnepi uzsonnához tudom elképzelni.

A narancs és a gránátalma igazi karácsonyi íz, és finoman ellensúlyozza a dús krémet.

 

 

Hozzávalók, kb. 12 szelethez:

 

1.      krém

150 g étcsokoládé, 70%-os

2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor

120 g puha vaj (nem margarin!)

fél deciliter habtejszín

150 g porcukor

2 narancs reszelt héja, és 1-2 evőkanál a levéből

csipet só

 

2.      piskóta

4 tojás

3 evőkanál hideg víz

7 evőkanál finomliszt

7 evőkanál kristálycukor

1 evőkanál sütőpor

3 evőkanál olaj

 

2-3 evőkanál narancslekvár, 1 evőkanál narancslével alaposan elkeverve

1 gránátalma magjai

 

Elkészítés:

 

Legfontosabb mindent előkészíteni:

 

A sütőbe való nagytepsit (40X34 cm) a sütőpapírral, 1 nagyobb méretű, tiszta, vízzel bespriccelt konyharuhát, az alapanyagokat, a robotgépet, keverőtálakat, mert a piskótánál nincs idő menet közben keresgélni.

1.      Egy tálba mérem a lisztet, és összekeverem a sütőporral.

2.      Egy jó nagy keverőtálba teszem az egyesével felütött tojásokból a fehérjét. A sárgákat egy pohárban tárolom.

3.      A fehérjék mellé öntöm a 3 kanál vizet. Robotgéppel magas fordulatszámon habosra verem, mikor már fehér, kanalanként hozzáadom a cukrot, és fényes, kemény habbá verem. Akkor jó, ha fejreállítva az edényt, a hab a tálban marad :)

4.      Most a legalacsonyabbra kapcsolom a habverőt, és hozzákeverem a tojássárgákat is.

5.      Ehhez a habhoz fogom adagolni a lisztet, 3 részben:

2 jó púpozott kanál lisztet a habra hintek, plusz 1 kanál olajat öntök rá és nagy mozdulatokkal, alulról, laposan átforgatom, összekeverem. Ezt ismételem meg háromszor, míg a liszt elfogy. Rugalmas, habos, levegős tésztát kapok.

 

1.      A sütőpapíros tepsibe öntöm, elegyengetem egészen a széléig, igen, csak vékonyan takarja, úgy a jó! :) A papírt érdemes mindig megfogni ott, ahol éppen egyengetek, hogy ne csúszkáljon el. Mikor minden sarkot kitöltöttem, vizes spatulával vagy széles késsel kicsit lesimítom a tésztát.

2.      A sütőben 12-15 perc alatt világosra sütöm.

3.      Kiveszem a piskótalapot, és a papírnál megfogva a kiterített konyharuhára fordítom.

4.      Most a sütőpapírt lassan lehúzom a tetejéről, és a konyharuha segítségével, a rövidebb oldalánál feltekerem a tésztát, a széle alul legyen. Így hagyom kihűlni.

5.      Míg hűl, elkészítem a krémet: az étcsokit egy fém vagy üveg tálba tördelem, gőz fölött megolvasztom.

6.      Leveszem a gőzről és hozzáadom a vajat és a tejszínt, robotgéppel habosra keverem.

7.      Végül beleforgatom a cukrot, narancshéjat és levet, kakaóport, sót, és még pár percig keverem.

8.      A kihűlt piskótát kitekerem, megkenem a lekvárral, majd a krém 2/3 részével, és újra feltekerem.

9.      Egy hosszúkás tálra teszem, és a maradék krémmel kívülről is bevonom, végül megszórom a gránátalma magokkal.

10.  Tálalásig hidegen tartom.

11.  Forró vízbe mártott késsel szeletelem, így a krém nem kenődik /annyira :)/

 

Látogasd meg a Finom & nőiest a Facebookon is, ahol még tart az adventi receptek, képek, ötletek kavalkádja!